IJs zelf maken is nog nooit zo simpel geweest. Je hebt er wel wat geduld voor nodig, maar dan kan je genieten van het lekkerste mokka-ijs oftewel koffie-ijs dat je ooit gegeten hebt. Ik heb dit recept ooit eens op TV gezien toen Nigella Lawson het maakte. En sindsdien maak ik heel veel op deze manier ijs zonder een ijsmachine. En met mij de rest van de wereld, want iedereen heeft ontdekt hoe makkelijk je zelf ijs kunt maken. Probeer het maar!
Mokka-ijs
Voor dit ijs heb je geen ijsmachine nodig en toch maak je heerlijk glad en romig ijs. De hoofdingrediënten zijn slagroom en een blikje gecondenseerde melk. Klop deze twee met elkaar op en je hebt een lekkere basis voor zelfgemaakt ijs. Op zich is dit al een lekker roomijs. Maar hieraan kan je allerlei smaakmakers toevoegen. Ik heb er nu een koffiesmaak aan gegeven door espressopoeder en koffielikeur erdoor te mengen. De likeur geeft het ijs natuurlijk een extra koffiesmaak, maar zorgt er ook voor dat het ijs niet hard bevriest in de vriezer. Alcohol bevriest niet zo goed en daardoor wordt het ijs lekker zacht. Doe er niet te veel likeur in, want dan bevriest het ijs niet. Een flinke scheut is voldoende.
Basisrecept
Dit basisrecept kan je helemaal naar eigen smaak aanpassen. Je kunt een andere smaak likeur gebruiken zoals bijvoorbeeld een karamellikeur of een likeur met een fruitsmaak. Stukjes karamel, fruit, chocolade of nootjes erdoor is natuurlijk ook lekker.
Op deze manier heb ik nog veel meer heerlijke ijssoorten gemaakt, zoals deze:
Karamelijs met zout en pecannoten
Chocolade ijs
Hazelnoten ijstaart
Ruby chocolade ijs
Stroopwafelijs
Nutella-ijs
Piña Colada ijs
Limoncello ijs
Pornstar Martini ijs
Ice ice baby
Zoals je ziet, zijn wij gek op ijs. En daarom kan je nog veel meer ijsrecepten op de site vinden. Zoek ze maar eens op. Ga hiervoor naar: Recept zoeken, klik dan links op Categorie: nagerechten en vul dan onder Sleutelwoorden: het woord ijs in. Dan komen alle ijsjes tevoorschijn, van waterijsjes, sorbetijs, klassiek ijsrecept gemaakt met een ijsmachine, ijslolly’s en instant softijs gemaakt met banaan. Er zit vast wel iets tussen voor jou!
Tip:
Ik heb het ijs in ijscoupes gedaan en zo bevroren, maar je kunt het ijsmengsel natuurlijk ook gewoon in een diepvriesbakje doen en dit in de vriezer zetten. Dan schep je het met een ijslepel eruit. Of je giet het mengsel in jampotjes en vries die in.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Mokka-ijs:
Ingrediënten
- 500 ml slagroom
- 1 blikje gecondenseerde melk
- 4 zakjes instant espressopoeder
- 1 flinke scheut koffielikeur
Instructies
- Klop met de mixer de slagroom, gecondenseerde melk en koffiepoeder in een grote schaal (net niet helemaal) stijf.
- Giet er dan een flinke scheut koffielikeur bij en meng dit door de slagroom.
- Doe het mengsel in 6 glaasjes of jampotjes en dek of ze sluit goed af. Of giet het in een diepvriesbak en sluit deze goed af.
- Laat ongeveer 6 uur laten opstijven in de vriezer.