Dubai Mini Cheesecake met Pistache en Chocolade

Deze heerlijke mini cheesecake met pistache en chocolade is geïnspireerd op de Viral Dubai Chocolate Bar. Hoewel ik de reep zelf (nog) niet heb gemaakt, heb ik hem wel geproefd. Dit inspireerde me om met de ingrediënten van deze beroemde chocoladereep een ander dessert te creëren. De kleine romige cheesecake is gevuld met pistachepasta, stukjes chocolade en pistachenoten. Bovenop heb ik knapperige geroosterde kadayıf gelegd. Dit is smullen geblazen, elke hap is romig, knapperig en heeft een heerlijke nootachtige smaak.

Dubai cheesecake

Cheesecake is een van mijn favoriete desserts en meestal maak ik de no-bake versie. Zo ook deze schattige kleine cheesecake voor twee personen.

De cheesecake is een van oorsprong Amerikaanse zoete taart gemaakt van zachte verse roomkaas (of mascarpone, hüttenkäse of ricotta), suiker en eieren. De bodem wordt meestal gemaakt van verkruimelde koekjes. Je kunt een cheesecake van elke smaak voorzien, zoals ik nu heb gedaan met de smaken van de beroemde pistache chocoladereep.

Geïnspireerd door de Dubai repen heeft deze cheesecake een boterachtige krokante topping in plaats van een bodem. Om dit te maken bak je de kadayıf in boter tot het goudbruin en knapperig is. Vervolgens voeg je honing toe en bak je dit nog even mee. De pistachenootjes, chocolade en pistachepasta worden door het cheesecake mengsel geroerd. Deze cheesecake smaakt precies als de Dubai chocoladereep, maar dan in een romige uitvoering.

Kadayıf

Kadayıf bestaat uit zeer dunne deegslierten (engelenhaar) van gedeeltelijk gekookte en gedroogde tarwe. In Turkije wordt kadayıf traditioneel geserveerd in een zware stroop.

Het filodeeg-achtige deeg heet kadayıf oftewel kunefe. Dit is zowel de naam voor het deeg zelf als voor een compleet dessert met vele variaties in het Midden-Oosten, de Balkan en Oost-Europa. Je vindt dit deeg bij de Turkse supermarkt.

Vaste ingrediënten zijn vaak boter, pistache, walnoten, siroop van suiker en rozenwater, plus zachte witte kaas in de vulling of eroverheen als gratin. Na het bakken in de oven is het geheel goudgeel. Zacht van binnen en knetterknapperig van buiten dankzij de honderden boterige sliertjes. Het recept voor deze zalige Kunefe vind je hier.

Pistache cheesecake

Pistachecrème oftewel pistachepasta vind je in sommige supermarkten, maar zeker online. Het is niet goedkoop en de meeste soorten bestaan maar voor 20 of 30% uit pistachenoten.

Je kunt het beter zelf maken: rooster hiervoor 75 gram pistachenoten in een warme oven of in een droge koekenpan. Doe de warme nootjes dan met 40 gram fijne suiker en een snufje zout in een keukenmachine en maal net zo lang tot je een gladde pasta hebt. Deze pasta is goed afgesloten enkele weken houdbaar in de koelkast.

Tips

  • Ik heb steekringen van 9 centimeter doorsnee gebruikt voor dit recept.
  • Omdat je deze cheesecake zonder (koekjes)bodem maakt, kun je het beste de steekring direct op het schoteltje vullen.
  • De cheesecake is behoorlijk machtig. Je kunt eventueel van deze ingrediënten drie kleinere porties maken.
  • Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, laat dan hieronder een reactie en beoordeling achter.

Dubai cheesecake:

De volledige uitleg voor de dubai cheesecake vind je hieronder! Geniet ervan!

Deze heerlijke mini cheesecake met pistache en chocolade is geïnspireerd op Viral Dubai Chocolate Pistache Bar. Hij is erg lekker!
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 2 minuten
Totale tijd 6 uur 22 minuten
Gang Kerst, Nagerechten, Zoete lekkernijen
Keuken Midden Oosten
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 2 blaadjes gelatine
  • 125 ml slagroom
  • 50 gr poedersuiker
  • 27 0gr verse roomkaas
  • 75 gr pistachepasta*
  • 20 gr gehakte chocola
  • 30 gr pistachenoten
  • 75 gr kadayıf
  • 20 gr roomboter
  • 3 el honing

Instructies
 

  • Vet de binnenkant van de steekringen in met een beetje neutrale olie. Zet elke steekring op een schoteltje of klein bordje.
  • Week de gelatineblaadjes in een pannetje met een klein beetje (4 eetlepels) koud water.
  • Klop de slagroom op met de poedersuiker. Spatel de verse roomkaas voorzichtig door de slagroom. Meng nu de pistachepasta erdoor.
  • Breng het pannetje met de gelatineblaadjes en 1 el water aan de kook tot de gelatine opgelost is. Meng dit door het roommengsel en laat het - net niet - opstijven in de koelkast.
  • Als het roommengsel bijna stijf is, spatel je de gehakte chocolade en pistachenoten erdoor.
  • Lepel dit in de steekringen en zet de cakejes minimaal 6 uur in de koelkast om op te stijven.
  • Trek de kadayıf los. Verhit een bakpan met de boter en bak hierin de kadayıf goudbruin. Voeg de honing toe en bak dit nog even mee (niet laten aanbranden!) tot knapperig.
  • Schep dit op een bord en laat goed afkoelen (zie foto’s gallery).
  • Serveren: Haal de taartjes uit de vormpjes door de steekringen voorzichtig omhoog te trekken.
  • Vorm van de afgekoelde kadayıf en hoopje en leg dit vlak voor het serveren op de cheesecake. Bestrooi eventueel nog met poedersuiker.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating