Mini cheesecake met gestoofde druiven

Deze schattige mini cheesecake met gestoofde druiven zijn een elegant dessert voor een speciaal dinertje bij jou thuis. Eén hap van deze mini cheesecake en het is alsof er een engeltje op je tong …. (je weet wel). Maak het voor een romantische avond met je lief of serveer het bij de koffie of een theekransje. Ik weet zeker dat je zult scoren met dit zalige gerechtje!

Mini cheesecake met gestoofde druiven

 

Cheesecake

Cheesecake is een van mijn favoriete desserts en meestal maak ik de no-bake versie. Nu heb ik deze schattige kleintjes gemaakt voor twee personen.
Een cheesecake is een van oorsprong Amerikaanse zoete taart en wordt gemaakt van zachte verse roomkaas (mascarpone, hüttenkäse of ricotta), suiker en eieren. De bodem kan gemaakt zijn van verkruimelde koekjes of een cake. Je kunt de cheesecake van een smaak voorzien, zoals bijvoorbeeld chocolade, vanille of citroen.
Je kunt de taart nog decoreren met vers fruit, nootjes en slagroom.

 

Er zijn dus twee manieren om cheesecake te maken, in de oven gebakken (baked cheesecake) en in de koelkast (no-bake cheesecake).
De gebakken cheesecake is smeuïg, romig en zorgt voor een volle en rijke smaak.
De no-bake is meestal wat lichter en (frisser) van smaak en heeft een luchtige structuur.

 

Bodem

Ik heb de bodem nu van Amaretti koekjes en roomboter gemaakt, maar je kunt ook Maria biscuits, Nizza of andere koekjes gebruiken voor de bodem.

 

Druiven

Gebruik rode of blauwe druiven voor de topping. En natuurlijk moeten ze pitloos zijn! Ik heb nu Sable druiven genomen, die zijn heerlijk zoet.
Omdat ik  een tros druiven overhad van mijn verjaardag, heb ik die verwerkt in dit heerlijke dessert. Ik had ze gebruikt voor een lekkere kaasplank, maar had iets te veel gekocht.

 

Ben jij ook zo dol op druiven? Dan heb ik nog meer heerlijke recepten met druiven voor jou:

Druivenjam met kaneel en vanille
Bevroren druiven in witte chocoladesaus
Pizza met geitenbrie en druiven
Kippendijen met venkel en druiven
Bagel met burrata en geroosterde druiven
Vis in witte wijnsaus met druiven
Kipkarbonades met druiven en Marsalasaus

 

Tips:

In plaats van verse roomkaas kan je deze taartjes ook maken van kwark of van Griekse yoghurt.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Mini cheesecake met gestoofde druiven:

Mini cheesecake met gestoofde druiven. Eén hap van deze mini cheesecake en het is alsof er een engeltje op je tong …. (je weet wel).
Voorbereidingstijd 18 minuten
Bereidingstijd 2 minuten
Totale tijd 6 uur 20 minuten
Gang Kerst, Nagerechten, Zoete lekkernijen
Keuken Nederlands
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 60 gr koekjes
  • 30 gr gesmolten boter
  • 2 blaadjes gelatine
  • 150 ml slagroom
  • 50 gr poedersuiker
  • 250 gr verse roomkaas
  • 200 gr pitloze blauwe druiven
  • 4 el honing
  • 2 tl vers citroensap
  • 75 ml Prosecco
  • verse munt voor garnering

Instructies
 

  • Vet de binnenkant van de steekringen in met een beetje neutrale olie. Zet elke steekring op een stuk huishoudfolie en omwikkel de steekring strak hiermee.
  • Verkruimel de koekjes en meng dit goed met de gesmolten boter. Verdeel dit over de 2 steekringen en druk de bodem goed aan. Zet in de koelkast.
  • Week de gelatineblaadjes in een pannetje met een klein beetje (3 eetlepels) koud water.
  • Klop de slagroom op met de poedersuiker. Spatel de verse roomkaas voorzichtig door de slagroom.
  • Breng het pannetje met de gelatineblaadjes en een heel klein beetje water aan de kook tot de gelatine opgelost is. Meng dit door het roommengsel en lepel dit in de ringen.
  • Zet de cakejes minimaal 6 uur in de koelkast om op te stijven.
  • Spoel de druiven schoon, pluk ze van de takjes en doe ze in een pan. Zet dit op middelhoog vuur en voeg suiker, honing, citroensap en Prosecco toe.
  • Kook dit op middelhoog vuur gedurende 10-15 minuten of tot het mengsel is ingekookt.
  • Haal van het vuur en laat het afkoelen.
  • Haal de taartjes uit de vormpjes. Dit doe je door de folie eraf te halen en het taartje met steekring op een bordje te leggen. Dan trek je de steekringen voorzichtig omhoog.
  • Schep de druiven met saus over de cheesecake en garneer met verse munt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating