Ik zag hele bijzondere citroenen bij mijn groenteboer liggen en heb die gelijk gekocht. Het waren Meyer citroenen, ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord. Maar eenmaal thuis met de citroenbuit ben ik aan de slag gegaan met dit heerlijke citrusfruit. De ouderwetse Meyer citroenjam of eigenlijk marmelade wordt gemaakt met weinig meer dan citroenen, suiker, water en tijd. Het resultaat is een levendige citroenkleurige marmelade met een perfecte balans tussen zoet en zuur.
Meyer citroenen
Meyer citroenen, een kruising tussen traditionele citroenen en mandarijnen/sinaasappels, hebben een zoetere smaak waardoor ze perfect zijn voor een jam of marmelade (het is absoluut een van mijn favorieten). Ze zijn dus niet zo zuur als gewone citroenen, en hun schil is glad en niet zo bitter.
Als je ze kunt vinden, zorg ervoor dat je Meyer citroenen gebruikt. Ik weet dat dit voor de hand liggend klinkt, maar je kunt Meyer citroenen echt niet vervangen door gewone citroenen voor dit recept. Meyer citroenen zijn minder zuur en hebben een schil die minder bitter is dan gewone citroenen. Als je gewone citroenen gebruikt voor dit recept, kan het resultaat te zuur en bitter zijn.
Kook de hele citroenen in de eerste kookfase tot ze heel zacht zijn. Zodra je suiker aan de pan toevoegt, worden de schillen flink steviger. Zorg er daarom voor dat de schillen in de eerste kookfase heel zacht zijn voordat je de suiker toevoegt.
Kan je hier ook andere citrusvruchten voor gebruiken?
Zeker, hoewel de unieke zoetheid van de Meyer citroenen bijzonder geschikt is voor marmelade. Als je citroenmarmelade wilt maken en geen Meyer citroenen hebt, gooi er dan een sinaasappel of twee in om de zuurheid in evenwicht te brengen (en aangezien Meyer citroenen eigenlijk een kruising zijn tussen citroenen en sinaasappelen, zal het uiteindelijke resultaat een vergelijkbare smaak hebben). Zolang de totale bereide hoeveelheid fruit hetzelfde is, kan het recept nog steeds worden gevolgd zoals het is geschreven.
Sinaasappelmarmelade kan op een vergelijkbare manier worden gemaakt, maar ik raad aan om ze aan te vullen met een paar gewone of Meyer citroenen, om de smaken in balans te brengen. Bittere sinaasappels zijn moeilijk te vinden, maar ze zorgen voor een echt klassieke marmelade en ik kan persoonlijk getuigen van de geweldige marmelade die ontstaat uit bloedsinaasappels (mijn persoonlijke favoriet).
Maar over het algemeen is de verhouding fruit, water en suiker hetzelfde, ongeacht welke citrusvrucht je gebruikt.
Tips:
Ik van geleisuiker speciaal gebruikt in dit recept. Hiermee maak je veel sneller een niet te zoete jam.
De jam heb ik gebruikt in deze Citroen cheesecake in een glaasje.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.