Hash brown potatoes wordt in Amerika als ontbijt gegeten. Het lijkt een beetje op rösti.
De geraspte aardappelen moeten goudbruin en knapperig gebakken worden. Het geheim hiervoor is om na het raspen de aardappelrasp in een theedoek (of in keukenpapier) goed droog te wringen. Ik heb van deze Mexicaanse hash brown geen ontbijt maar avondmaal van gemaakt, met heerlijke Mexicaanse smaken.
Dit recept is een stevige maaltijd met minimale voorbereiding. Dit kan geserveerd worden met een gebakken ei erin voor wie extra eiwitten wil.
Hash brown
Of je nu een brunch organiseert of een gewoon ontbijt of avondmaaltijd voor het hele gezin maakt, deze Mexicaanse hash brown is een absolute hit. Het zit boordevol smaak en is in een mum van tijd klaar. De hash brown is gemaakt van geraspte zoete aardappelen, pittige chorizo, rode paprika en peper, maïs, spinazie en vervolgens met gebakken eieren erin. Door de eieren erin lijkt het een beetje op shakshuka.
Aardappelrasp bakken
Rasp de zoete aardappel en knijp er zoveel mogelijk vocht uit.
Dit is waarschijnlijk het belangrijkste onderdeel. Overtollig vocht voorkomt dat ze knapperig worden.
Er zijn veel manieren om het overtollige vocht te verwijderen. Uitknijpen in theedoek of zelfs een kaasdoek zou prima werken. De laatste tijd gebruik ik gewoon de ouderwetse methode: mijn handen. Pak een handvol geraspte aardappelen, houd ze boven de gootsteen en knijp zo hard als je kunt. Je zult verrast zijn hoeveel vocht er uit komt.
Het bakken van de aardappelrasp in een dunne, gelijkmatige laag houdt ze knapperig en voorkomt een binnenste, ongekookte laag.
Voeg 2-3 eetlepels olie toe aan een grote koekenpan op middelhoog vuur en als de olie glinstert, kun je de aardappelen toevoegen. Dep ze plat met een spatel of vork om ze gelijkmatig te verdelen en dichter bij de warmtebron te brengen. Als je wilt, kun je ook nog een laagje zout en versgemalen peper toevoegen.
Roer niet totdat de onderkant volledig gaar is.
Deze recepten lijken ook een beetje op de shakshuka:
Spaanse eieren met chorizo in tomatensaus
Menemen met sucuk
Gemengde paddenstoelen en palmkool met eieren
Kruidige linzen met gebakken eieren
Shakshuka met bulgur, avocado en feta