Ik ben gek op aubergines en daarom is het niet moeilijk voor mij om deze Italiaanse klassieker te maken. Melanzane alla Parmigiana oftewel Aubergine alla Parmigiana is het ultieme vegetarische comfortfoodrecept. Gebakken aubergines in een schotel met tomatensaus, basilicum, Parmezaanse kaas en mozzarella kaas en dat in de oven gebakken.
Ik heb behalve aubergines ook spinazie gebruikt, het is dus een aubergine en spinazie alla Parmigiana geworden. De lagen gebakken aubergineplakjes met tomatensaus en de kazen smaken gewoon hemels. Ik maak dit recept al jaren en het verveelt nooit.
Italiaanse recepten
Wanneer ik iets geruststellends nodig heb, staat dit bovenaan mijn lijstje, samen met een ouderwetse lasagne alla Bolognese.
Er zijn een paar voorbereidingsfasen voor dit gerecht, maar het is allemaal vrij eenvoudig.
Geloof me, de extra stappen zijn de moeite waard, er gaat niets boven de geur van borrelende tomatensaus en mozzarellakaas die in de oven wordt gebakken, toch?
Aubergine is als een groentespons die veel smaak opneemt en dit gerecht is het de ultieme manier om het te gebruiken (naar mijn mening).
Maken
Behalve dat het wel een klusje is om alles voor te bereiden, is dit gerecht eigenlijk wel makkelijk te maken. Je bouwt het op met laagjes aubergine (net zoals bij lasagne). Het fijne is dat je dit van tevoren kunt klaarmaken en dan op het laatst pas in de oven doet als je het wilt eten.
Je snijdt de aubergines in plakjes en grilt of bakt ze in een pan. Je kunt ze eventueel zouten vooraf, zodat het vocht eruit trekt en ook worden de plakjes vaak vlak voor het bakken van bloem voorzien. Er zijn ook veel recepten waarbij de plakjes aubergine gefrituurd worden.
Ik heb ze gebakken met een klein beetje olijfolie in een antiaanbakpan.
Vervolgens maak je een simpele tomatensaus met ui, knoflook, tijmblaadjes en basilicum. Dit laat je even pruttelen.
Nu kan je laagjes opbouwen van aubergineplakjes, tomatensaus, plakjes mozzarella en eventueel spinazie. Dit gaat dan ongeveer drie kwartier in de oven.
Meer Italiaanse comfort food-recepten die je misschien lekker vindt:
- Risotto met paddenstoelen
- Lasagne met 5 soorten kaas
- Spaghetti alla puttanesca
- Italiaanse stoofpot Peposo
- Ricotta gnocchi met salie
- Italiaanse gehaktballetjes – Polpette della Nonna
- Zelf pizzadeeg maken
Tips:
- Je kunt dit hele gerecht van tevoren klaarmaken en in de koelkast bewaren tot je klaar bent om het te bakken.
- Restjes blijven 3-4 dagen goed in de koelkast en kunnen in de oven (afgedekt) worden opgewarmd tot ze helemaal heet zijn.
- Je kunt restjes ook invriezen. Gebruik bakjes van aluminiumfolie, zodat je ze bevroren kunt opwarmen.
- Lekker als hoofdgerecht met een knapperige ciabatta brood erbij en eventueel een groene salade erbij.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Melanzane alla Parmigiana:
Ingrediënten
- 300 gr spinazie
- 3 aubergines
- 1 ui, gesnipperd
- 3 tenen knoflook
- 2 blikjes (à 400 g) tomatenblokjes
- 2 tl suiker
- 2 takjes tijm, blaadjes ervan
- 100 gr Parmezaanse kaas
- 250 gr mozzarella
- 1 bosje basilicum
- olijfolie
Instructies
- Roerbak de spinazie met een beetje olijfolie in een pan. Laat uitlekken.
- Maak de tomatensaus. Fruit in een scheutje olijfolie in dezelfde pan de ui met de knoflook zachtjes glazig.
- Doe er de tomaten, suiker en tijmblaadjes bij en laat de saus 10 minuten zacht pruttelen. Doe er de helft van gehakte basilicumblaadjes en peper en zout naar smaak bij.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 180°C.
- Snijd de aubergines in de lengte in plakken van ongeveer een halve centimeter dik.
- Doe een klein scheutje olijfolie in een antiaanbakpan en bak de plakken kort aan twee kanten lichtbruin. Bak de aubergines in delen.
- Vet een ovenschaal in met wat olie, leg een laag aubergine in de ovenschaal en schep er een laag tomatensaus op. Verdeel de spinazie hierover.
- Bestrooi met geraspte Parmezaanse kaas, leg er een paar plakken mozzarella op en scheur er wat blaadjes basilicum over.
- Herhaal tot alle ingrediënten op zijn en eindig met een laag aubergine met een laag geraspte Parmezaanse kaas.
- Bak 40-45 minuten in de oven, haal uit de oven en strooi er wat basilicumblaadjes over.
- Zet de schaal op tafel.