Mac en Cheese met truffelkaas en paddenstoelen

Deze vegetarische Mac en Cheese met truffelkaas en paddenstoelen is een echte showstopper, perfect voor speciale etentjes thuis. Aardse decadente smaak van de truffelkaas en paddenstoelen, is de droom van een paddenstoelenliefhebber. Het is makkelijker dan je denkt en kan van tevoren worden gemaakt.
Deze versie bevat truffelkaas, paddenstoelen en truffelolie en als je net als wij een truffelliefhebber bent, kan je het zodanig toevoegen, waardoor er een geweldige truffelsmaak ontstaat.

 

Truffelkaas

 

Ik heb in dit gerecht twee soorten truffelkaas gebruikt. Een lekkere Hollandse jong belegen kaas met Italiaanse zwarte truffel met een zeer intense en uitgesproken smaak.
De truffelkaas is heerlijk op een boterham, om uit het vuistje te eten of om te serveren op een kaasplankje.
In dit pastagerecht tilt deze romige kaas het gerecht naar een hoger niveau.

 

En ik heb ook een Italiaanse Pecorino met truffel erin verwerkt. De Italiaanse schapenkaas is rijkelijk geïnjecteerd met zwarte truffels. Een unieke kaas met een intens pittig karakter.
Deze ziltige kaas geeft weer een hele andere dimensie aan de pasta.
Pecorino met truffel zal zeker niet misstaan op een kaasplateau. Heerlijk in combinatie met een volle rode wijn.

Mac en Cheese met truffelkaas en paddenstoelen

 

Paddenstoelen

 

Gebruik een mix van verse wilde of gekweekte paddenstoelen. Paddenstoelen die je hierin kunt verwerken zijn o.a. shiitake, oesterzwammen, cantharellen, beukenzwammetjes, portobello’s, eekhoorntjesbrood en/of koningsboleten.
Borstel de paddenstoelen schoon (dus niet afspoelen met water!) en snijd of scheur ze dan in stukken.

 

Pasta*

 

Gebruik een klein pastasoort, zoals macaroni, orechiette of detalini. Kook de pasta al dente, want de pasta zal nog verder garen in de oven.

 

Tips:

 

Voor extra truffelsmaak heb ik ook nog een klein beetje truffelolie gebruikt. Dit hoeft niet, maar is wel lekker.

Panko broodkruimels geven een knapperige topping, gebruik daarom panko in plaats van gewone paneermeel.

Rasp de kaas wel zelf voor een beter resultaat van de kaassaus.

Serveer bij dit gerecht een lekkere salade.

 

 

Recept Mac en Cheese met truffelkaas en paddenstoelen:

Mac en Cheese met truffelkaas en paddenstoelen. Deze Mac en Cheese is een echte showstopper, perfect voor speciale etentjes thuis.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Hoofdgerechten, Kerst, Pasta's, Vegetarisch, Vegetarische hoofdgerechten
Keuken Italiaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 400 gr gemengde paddenstoelen
  • 1 ui
  • olijfolie
  • 1 el gehakte rozemarijn
  • 300 gr pasta*
  • 35 gr roomboter
  • 35 gr bloem
  • 450 ml melk
  • 200 gr truffelkaas
  • peper en zout
  • 1 tl Dijonmosterd
  • 1 el truffelolie
  • 30gr panko
  • 50 gr truffelkaas
  • 1 el truffelolie

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 190°C. Vet een ovenschaal in met olie of boter.
  • Topping: meng de panko, geraspte truffelkaas en olijfolie in een kom.
  • Borstel de paddenstoelen schoon en snijd ze in stukken, hak de ui fijn.
  • Bak de paddenstoelen en ui in een grote bakpan in een scheutje olie gaar. Bestrooi ze tijdens het bakken met rozemarijn, peper en zout.
  • Kook ondertussen de pasta beetgaar volgens de aanwijzing op de verpakking. Giet dan af.
  • Kaassaus: verhit de boter in een pan op middelhoog vuur, tot de boter goudbruin is (beurre noisette). Voeg dan de bloem toe en meng dit met een garde, laat het een minuutje pruttelen.
  • Voeg dan beetje bij beetje de melk toe en roer goed tot er een mooie gladde saus ontstaat.
  • Zet het vuur lager en meng de geraspte truffelkaas erdoor tot deze helemaal gesmolten is.
  • Breng de saus op smaak met peper en zout en voeg de mosterd en truffelolie toe.
  • Giet de saus bij de pasta in de pan en meng er 2/3 deel van de paddenstoelen door.
  • Doe de pasta nu in de ovenschaal en bestrooi met de panko topping. Zet de schaal in de oven en bak het in 15 minuten.
  • Lepel dan de rest van de paddenstoelen erop en laat nog ongeveer 10 minuten bakken in de oven tot de topping mooi goudbruin is.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating