Opgeklopte Boter | Luchtig en Lekker

Heb jij het al eens gegeten in een restaurant? Luchtig opgeklopte boter is de culinaire trend in de horeca. En je kunt dit heel eenvoudig zelf thuis maken. Heerlijke roomboter bij lekker brood, je eet je vingers erbij op!

Luchtige kruidenboter maken

In plaats van gewone roomboter of kruidenboter is de rage nu geklopte roomboter bij brood. Het geheim? Zachte boter net zo lang kloppen tot het wit en smeuïg wordt. Gebruik echte ongezouten roomboter en breng deze op smaak met zeezout. Zeezoutvlokken zoals Fleur de Sel of Maldon flakes geven de boter een extra luxe touch. Niet alleen is deze boter goddelijk lekker, maar het smeert ook nog eens veel makkelijker.

Gebruik boter op kamertemperatuur of smelt de boter licht in een pannetje of magnetron. Als je gesmolten boter gebruikt, zet dan een grote bak met ijswater klaar om de boter op te kloppen. Klop de boter totdat deze wit en stevig is, vergelijkbaar met slagroom.

Op smaak

Je kunt eindeloos variëren met smaken. Voeg verse kruiden, specerijen, peper of mosterd toe. Natuurlijk is de boter al heerlijk met alleen zout, maar extra ingrediënten kunnen het nóg lekkerder maken.

Probeer bijvoorbeeld:

  • Knoflook, peterselie, bieslook, basilicum of oregano voor een kruidenboter.
  • Citroenrasp, chilipeper en/of mosterd voor een pittige twist.
  • Fijn gemalen norivellen voor een unieke boter die perfect is bij vis.
  • Rozemarijnzout voor een kruidige smaak.

Hoe serveer je luchtige boter

Presenteer deze hemelse boter in een mooi schaaltje op een plankje met een botermesje. Voor een chique touch kun je de boter in een spuitzak doen en er mooie toefjes van maken. Of rol de boter in huishoudfolie, laat deze opstijven en snijd er plakjes van. Serveer de boter altijd op kamertemperatuur.

Opgeklopte boter recept:

Maak zelf luchtig opgeklopte boter. Perfect bij brood, heerlijk zacht en smeuïg. Experimenteer met kruiden, zout en specerijen!
Voorbereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 5 minuten
Gang Hapjes, Kerst, Sauzen/Dips
Keuken Nederlands
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 250 gr ongezouten roomboter
  • zeezoutvlokken

Instructies
 

  • Laat de roomboter op kamertemperatuur komen of verwarm het een paar seconden in de magnetron.
  • Doe de boter in een kom en klop het een paar minuten met een handmixer (of een keukenmachine) tot het wit en luchtig is.
  • Voeg naar smaak de zeezoutvlokken toe en eventueel wat peper uit de molen. Klop dit er dan door.
  • Lepel het mengsel in een schaaltje en serveer met lekker brood.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating