Libanese Auberginesalade

Je kunt deze Libanese auberginesalade als maaltijdsalade eten, maar het is ook lekker met een gegrild kippendijtje bestrooid ras-el-hanout kruiden.
Dit is een geweldig auberginerecept uit het Midden-Oosten om altijd bij de hand te hebben. Perfect geroosterde aubergine wordt geserveerd met een prachtige saffraan-yoghurtsaus en granaatappelpitjes. Het is heerlijk als bijgerecht of als indrukwekkend voorgerecht!

Libanese auberginesalade

Aubergines

Aubergine is een veel voorkomende groente die wordt gebruikt in de keuken van het Midden-Oosten en de Middellandse Zee. Van baba ganoush, moussaka en gebakken tot melanzane. Deze eenvoudige groente kan op veel verschillende manieren worden bereid. Het recept van vandaag is een van mijn favorieten aller tijden.
Dit auberginerecept is het hele jaar door lekker en barst van de smaken uit het Midden-Oosten zoals baharat, knoflook en saffraan.

Zorg ervoor dat de aubergines vers en stevig zijn. Als de aubergines bruine vlekken vertonen of op sommige plekken te zacht zijn, zijn ze niet geschikt voor dit recept. De perfecte aubergine is helder, stevig en zwaar voor zijn formaat.
Zodra de aubergine geroosterd is, bedek je het met een heerlijke yoghurtsaus.

Ik vind het ook heerlijk om ze te garneren met walnoten, granaatappelpitjes en verse kruiden en ik moedig je aan om dit niet over te slaan. De granaatappel voegt veel smaak toe en walnoten werken zo goed met aubergines en yoghurt.

Nog meer heerlijke aubergine recepten:

Gegrilde aubergine salade met kikkererwten
Mini aubergine en boerenkoolsalade
Galette met hasselback aubergine
Pittige Chinese aubergine roerbak
Vegetarische aubergine hotdog
Turkse gevulde aubergines Imam bayildi
Aubergine curry met zilvervliesrijst
Gegrilde aubergine en peer salade en feta
Aubergine schnitzels met gegrilde preistengels

Tips:

Baharat* is een Libanese geurige melange van gemalen specerijen. Je vindt het in de grotere supermarkten.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

Recept Libanese auberginesalade:

Libanese auberginesalade. Je kunt deze salade als maaltijdsalade eten, maar hij is ook lekker met een gegrild kippendijtje bestrooid ras-el-hanout kruiden.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Bijgerechten, Hoofdgerechten, Salades, Vegetarisch, Voorgerechten
Keuken Midden Oosten
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 2 grote aubergines
  • 2 tl Baharat*
  • 3 el olijfolie
  • 1 kleine rode ui
  • 2 el granaatappelmelasse
  • ½ tl saffraandraadjes
  • 1 el heet water
  • 1 teen knoflook
  • 150 gr Griekse yoghurt
  • 75 gr walnoten
  • 3 el honing
  • 4 takken koriander
  • 2 takken munt
  • 2 el granaatappelpitjes

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200˚C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Snijd de aubergines in de lengte in plakken van 2 cm.
  • Leg de plakken aubergine hierop, giet er een beetje olijfolie over en strooi de baharat kruiden erover.
  • Rooster de aubergines 30 minuten in de oven, tot ze goudbruin en zacht zijn.
  • Neem ze uit de oven en laat ze afkoelen.
  • Snijd de rode ui in dunne halveringen. Doe de rode uienringen en granaatappelmelasse in een jampotje en schud goed, laat de melasse intrekken in de uien.
  • Laat voor de saus de saffraan 5 minuten in een kommetje met het hete water trekken. Snijd de knoflook fijn.
  • Meng het saffraan-water in een schaal met de yoghurt, knoflook en wat zout tot een gladde, goudgele saus.
  • Rooster de stukjes walnoot even in een droge pan op middelhoog vuur. Roer de honing erdoor en laat die in ongeveer 2 minuten karamelliseren.
  • Laat de walnoten met hun laagje honing op een vel bakpapier uitharden.
  • Leg de plakken aubergine op een groot bord, verdeel de rode ui en granaatappelmelasse, saffraan-yoghurt, honingwalnoten, kruiden en granaatappelpitjes erover.
  • Serveer direct.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating