Ga terug
+ personen
Libanese auberginesalade. Je kunt deze salade als maaltijdsalade eten, maar hij is ook lekker met een gegrild kippendijtje bestrooid ras-el-hanout kruiden.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Bijgerechten, Hoofdgerechten, Salades, Vegetarisch, Voorgerechten
Keuken Midden Oosten
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 2 grote aubergines
  • 2 tl Baharat*
  • 3 el olijfolie
  • 1 kleine rode ui
  • 2 el granaatappelmelasse
  • ½ tl saffraandraadjes
  • 1 el heet water
  • 1 teen knoflook
  • 150 gr Griekse yoghurt
  • 75 gr walnoten
  • 3 el honing
  • 4 takken koriander
  • 2 takken munt
  • 2 el granaatappelpitjes

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200˚C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Snijd de aubergines in de lengte in plakken van 2 cm.
  • Leg de plakken aubergine hierop, giet er een beetje olijfolie over en strooi de baharat kruiden erover.
  • Rooster de aubergines 30 minuten in de oven, tot ze goudbruin en zacht zijn.
  • Neem ze uit de oven en laat ze afkoelen.
  • Snijd de rode ui in dunne halveringen. Doe de rode uienringen en granaatappelmelasse in een jampotje en schud goed, laat de melasse intrekken in de uien.
  • Laat voor de saus de saffraan 5 minuten in een kommetje met het hete water trekken. Snijd de knoflook fijn.
  • Meng het saffraan-water in een schaal met de yoghurt, knoflook en wat zout tot een gladde, goudgele saus.
  • Rooster de stukjes walnoot even in een droge pan op middelhoog vuur. Roer de honing erdoor en laat die in ongeveer 2 minuten karamelliseren.
  • Laat de walnoten met hun laagje honing op een vel bakpapier uitharden.
  • Leg de plakken aubergine op een groot bord, verdeel de rode ui en granaatappelmelasse, saffraan-yoghurt, honingwalnoten, kruiden en granaatappelpitjes erover.
  • Serveer direct.