Libanese auberginesalade. Je kunt deze salade als maaltijdsalade eten, maar hij is ook lekker met een gegrild kippendijtje bestrooid ras-el-hanout kruiden.
Voorbereidingstijd 15 minuten min
Bereidingstijd 30 minuten min
Totale tijd 45 minuten min
Gang Bijgerechten, Hoofdgerechten, Salades, Vegetarisch, Voorgerechten
Keuken Midden Oosten
- 2 grote aubergines
- 2 tl Baharat*
- 3 el olijfolie
- 1 kleine rode ui
- 2 el granaatappelmelasse
- ½ tl saffraandraadjes
- 1 el heet water
- 1 teen knoflook
- 150 gr Griekse yoghurt
- 75 gr walnoten
- 3 el honing
- 4 takken koriander
- 2 takken munt
- 2 el granaatappelpitjes
Verwarm de oven voor op 200˚C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Snijd de aubergines in de lengte in plakken van 2 cm.
Leg de plakken aubergine hierop, giet er een beetje olijfolie over en strooi de baharat kruiden erover.
Rooster de aubergines 30 minuten in de oven, tot ze goudbruin en zacht zijn.
Neem ze uit de oven en laat ze afkoelen.
Snijd de rode ui in dunne halveringen. Doe de rode uienringen en granaatappelmelasse in een jampotje en schud goed, laat de melasse intrekken in de uien.
Laat voor de saus de saffraan 5 minuten in een kommetje met het hete water trekken. Snijd de knoflook fijn.
Meng het saffraan-water in een schaal met de yoghurt, knoflook en wat zout tot een gladde, goudgele saus.
Rooster de stukjes walnoot even in een droge pan op middelhoog vuur. Roer de honing erdoor en laat die in ongeveer 2 minuten karamelliseren.
Laat de walnoten met hun laagje honing op een vel bakpapier uitharden.
Leg de plakken aubergine op een groot bord, verdeel de rode ui en granaatappelmelasse, saffraan-yoghurt, honingwalnoten, kruiden en granaatappelpitjes erover.
Serveer direct.