Deze lauwwarme tarwesalade met dukkah ei is een verleidelijke mengeling van smaakvolle geroosterde groenten en zachte tarwekorrels. Samen met een verrukkelijke vinaigrette vormt deze herfstsalade een bevredigend veganistisch hoofdgerecht of bijgerecht geserveerd met geroosterd vlees.
Deze salade is perfect voor wie de zomer nog even wil vasthouden. Het viert de overvloed van het seizoen; van uitgestrekte velden met gouden durumtarwe tot aardse wortel- en knolgroenten geplukt uit de koele aarde. In deze tijd van het jaar zijn er nog steeds groenten en kruiden te vinden.
Er wordt gezegd dat we met onze ogen eten en één blik op deze salade is waar. Gelukkig bevat deze heerlijke salade zowel schoonheid en smaakt hij net zo lekker als hij eruitziet!
Tarwekorrels
Tarwekorrels is tarwe waarvan de oneetbare buitenste schil is verwijderd. De korrel wordt beschouwd als ‘volkoren’ omdat deze onbewerkt is en nog steeds de zemelen en de kiem bevat. Ze kunnen verder worden verwerkt tot meel of in hun geheel worden gekookt, zoals in dit recept.
Je kunt tarwekorrels kopen in de rijst- of graangangen van veel supermarkten, of in de biologische afdeling. Andere plekken om te kijken zijn het internationale gangpad (dicht bij andere graanproducten zoals freekeh en bulgur) of bij een natuurvoedingswinkel.
Koken: Doe de tarwekorrels in een kleine pan en giet er 3 kopjes water bij. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat 45-60 minuten zachtjes koken. Als de tarwe zacht en taai zijn, haal ze dan van het vuur (laat ze indien nodig uitlekken) en laat ze afkoelen tot kamertemperatuur.
De kooktijd kan variëren afhankelijk van het aanvankelijke vocht dat in het graan aanwezig is. Als de tarwe langere tijd is bewaard, is deze mogelijk uitgedroogd en duurt het langer om zacht te worden. Test de tarwekorrels na 45 minuten koken om te bepalen of ze meer tijd nodig hebben. Voeg indien nodig meer water toe tijdens langere kooktijden.
Op zoek naar meer graansalades?
Speltrisotto met venkel en gerookte zalm
Aubergine met paddenstoelen en tarwe
Tarwesalade met asperges en ricotta
Kedgeree met tarwe en garnalen
Salade met tarwe, bietjes en feta
Tarwe met wortels en kikkererwten
Salade met spelt, rode ui en biet
Speltsalade met geroosterde zoete aardappel
Tarwecouscous met worstjes en groente
Groenten
Ik heb nu in deze salade pastinaak, gekleurde wortelen en bietjes verwerkt. Maar je kunt natuurlijk allerlei soorten groenten gebruiken die jij maar lekker vindt. Denk aan spruitjes, zoete aardappelen, koolraap en/of pompoen. Of zomers groene groenten zoals tuinbonen, erwten, peultjes, sugar snaps, etc.
Je kunt elk groente aan dit saladerecept toevoegen of weglaten als je dat liever hebt.
Tips:
Het recept van dukkah* vind je hier.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.