Ik heb diverse paddenstoelen bij elkaar gesprokkeld …. nee niet in het bos maar bij diverse groenteboeren en heb daar deze heerlijke vegetarische lasagne met paddenstoelen en kaassaus van gemaakt. Lekkere aardse smaken met de romigheid en zoute pit van de kazen. Het is een grote schaal geworden, dus genoeg voor heel veel eters. De Enoki paddenstoelen heb ik rauw gelaten en als laatste over de lasagne gestrooid. Rauw zijn ze namelijk het lekkerst. Maakt voor deze lasagne niet uit welke paddenstoelen gebruikt, koop gewoon de verschillende soorten die je in de winkel/groenteboer ziet liggen.
Ik heb ook nog een recept van een Poke bowl, waar ik de Enoki ook rauw in verwerkt heb.
Lasagne met paddenstoelen en kaassaus. Ik heb diverse paddenstoelen bij elkaar gesprokkeld .... nee niet in het bos maar bij diverse groenteboeren.
Voorbereidingstijd 20 minuten min
Bereidingstijd 1 uur uur
Totale tijd 1 uur uur 20 minuten min
Gang Hoofdgerechten, Kerst, Vegetarisch, Vegetarische hoofdgerechten
Keuken Italiaans
Porties 6 personen
Ingrediënten
- 2 kingboleten
- 1 bosje enoki
- 900 gr gemengde paddenstoelen (zoals shiitakes, kastanjechampignons, oesterzwammen, portobello's, enz)
- olijfolie
- 3 teentjes knoflook, in dunne plakken gesneden
- 5 takjes tijm, blaadjes ervan
- 1 handvol hazelnoten
- 100 ml paddenstoelenfond
- 100 ml slagroom
- 150 gr oude kaas, geraspt
- 12 volkoren (of spelt) lasagnebladen
- 1 mozzarella
- peper en zout
- Parmezaanse kaas, geraspt
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180˚C.
- Snijd uit de kingboleten een paar dunne plakken in de lengte, leg deze even apart. Snijd de rest van de kingboleet in stukken. Houd de enoki apart.
- Borstel de overige paddenstoelen schoon en snijd of scheur de grotere exemplaren in stukken. Verwarm de olie in een grote pan en bak de paddenstoelen in porties ongeveer in 5 minuten en voeg de knoflook en tijm toe, schep om.
- Leg een portie paddenstoelen in een kom en bak de rest van de paddenstoelen. Voeg ze dan bij elkaar in de kom. Breng op smaak met versgemalen peper en zout.
- Breng voor de saus de fond en room aan de kook en laat de oude kaas hierin smelten.
- Verdeel 2/3 van de saus over de kom met paddenstoelen en meng.
- Verdeel 1/4 van het paddenstoelenmengsel in een ovenschaal en dek af met lasagnevellen. Herhaal dit proces nog drie maal. Giet de overgebleven saus erover. Snijd de mozzarella in stukjes en leg die erop. Rasp nog wat Parmezaanse kaas erover en zet de schaal in de oven.
- Bak de lasagne ongeveer 40 minuten in de oven. Hak ondertussen de hazelnoten en rooster ze in een droge koekenpan. Bak de plakken kingboleet in een pan goudbruin.
- Haal de lasagne uit de oven, leg de kingboleet plakken erop en strooi de hazelnoten erover. Snijd de enoki los en strooi deze als laatste over de lasagne. Serveer de ovenschaal op tafel.