Ik geef het maar toe: bakken is niet mijn sterkste kant. Maar soms heb ik gewoon zin om iets lekkers te maken, vooral rond de feestdagen. Voor Pasen wilde ik een simpel recept dat niet kon mislukken. En dat is gelukt! Deze grote koeken met dragee-eitjes zijn chewy van binnen, krokant van buiten en bomvol chocolade. Echt een traktatie voor de Paasdagen.
Waarom deze koeken perfect zijn voor Pasen
Zoals je weet, begint rond deze tijd het grote paasbakfestijn. Ik probeer altijd te wachten met Paasrecepten tot de feestdagen dichterbij komen, maar ik kon het deze keer niet laten. Waarom? Omdat deze koeken gewoon té lekker zijn!
De combinatie van gesmolten chocolade, de knapperige dragee-eitjes en een heerlijk zachte binnenkant maakt deze koeken onweerstaanbaar. En het mooiste? Ze zijn supermakkelijk te maken en snel klaar.
De ingrediënten
Boter – Gebruik roomboter, margarine of een plantaardige variant. Zorg dat de boter op kamertemperatuur is, zodat het deeg mooi egaal wordt.
Lichtbruine basterdsuiker – Dit geeft de koeken een lichte karamelsmaak en een lekkere zachte textuur.
Vanille – Kies voor vanillesuiker, -poeder of -extract, afhankelijk van wat je in huis hebt.
Ei – Eén groot ei op kamertemperatuur is genoeg voor dit recept.
Zelfrijzend bakmeel – Zorgt ervoor dat de koeken net een beetje rijzen. Heb je alleen gewoon bakmeel? Voeg dan een theelepel bakpoeder toe.
Zout – Een snufje zout haalt de smaak van de chocolade nog beter naar voren.
Dragee-eitjes – Gebruik de kleinste die je kunt vinden. Ik drukte ze pas in de koeken toen ze net uit de oven kwamen. Zo blijven ze mooi heel.
Chocodrops – Geen chocodrops in huis? Hak dan een pure chocoladereep in stukjes.
Tips voor het beste resultaat
- Maak bolletjes van het deeg met een ijsschep van ongeveer 75 gram per stuk.
- Laat de deegbolletjes even rusten in de koelkast voordat je ze bakt. Dit voorkomt dat ze te veel uitlopen.
- Zonder de dragee-eitjes heb je een heerlijk basisrecept voor chocolate chip cookies.
Eenvoudig, feestelijk en ontzettend lekker. Probeer ze eens en laat me weten wat je ervan vindt!
Koeken met dragee eitjes recept:
Ingrediënten
- 190 gr zachte roomboter
- 160 lichtbruine basterdsuiker
- 2 zakjes vanillesuiker
- 1 ei (L)
- 275 zelfrijzend bakmeel
- ½ tl grof zeezout
- 200 gr mini dragee eitjes
- 200 gr chocodrops
Instructies
- Klop de boter met de basterdsuiker en vanillesuiker luchtig op met een mixer.
- Doe het ei erbij en klop dit door het mengsel. Voeg nu het bakmeel toe en meng dit erdoor met je handen. Meng zout erdoor.
- Meng nu de 100 gram chocodrops of gehakte chocolade erdoor. Maak ongeveer 9 ballen (of meerdere kleine bollen) van het deeg en leg het een uur in de koelkast.
- Bakken: Verwarm de oven voor op 180˚C. Leg de helft van de deegballen op de bakplaat welke voorzien is van bakpapier.
- Schuif de bakplaat in de oven en bak de koek in ongeveer 12-14 minuten lichtbruin en gaar.
- Haal het dan uit de oven en bak de rest van de koekjes van het overgebleven deeg.
- Als je kleinere koeken gaat maken, dan wordt de baktijd iets korter, ongeveer 10-12 minuten.
- Druk de dragee eitjes in de warme koeken en laat ze afkoelen op een rooster.