Deze klassieke Engelse treacle tart stond al tijden op mijn to-cook lijstje, en eindelijk is het gelukt. Ik zag deze taart vaak voorbij komen op Engelse kookprogramma’s en was direct nieuwsgierig. Hoe kan je een taart maken van broodkruim en stroop? Nou, dat kan, en ik verklap je alvast: deze taart is echt heerlijk! Hij is wel erg zoet, dus serveer hem met licht gezoete slagroom of een ander fris bijgerecht. Een zonde die de moeite waard is!
Wat is treacle tart?
Treacle tart is een traditioneel Brits nagerecht met een rijke geschiedenis. Het wordt gemaakt met een deegbodem en een vulling van golden syrup en vers broodkruim. Deze taart is perfect om oud brood te verwerken tot een indrukwekkend dessert. Hoewel de combinatie misschien wat vreemd klinkt, is het resultaat onweerstaanbaar lekker.
Ik heb mijn eigen twist gegeven aan dit recept door minder stroop te gebruiken dan in de meeste traditionele recepten. Daarnaast heb ik een beetje vals gespeeld door kant-en-klaar taartdeeg te gebruiken, zonder dit voor te bakken. Het resultaat was alsnog fantastisch én snel te maken.
Hoe maak je broodkruimels voor treacle tart?
Om de broodkruimels te maken, gebruik je oud witbrood. Laat de sneetjes brood op het aanrecht uitdrogen als ze nog zacht zijn. Snijd daarna de korstjes eraf en maal het brood met de pulseerknop van je keukenmachine tot fijne kruimels. Heb je nog briochebrood liggen? Dat werkt ook perfect en geeft een extra rijke smaak.
Golden syrup
De vulling wordt dus gemaakt met golden syrup. Dat was even zoeken voordat ik deze stroop gevonden had. Je kunt het op het internet bestellen, maar dan zijn de verzendkosten nog duurder dan het flesje stroop. Uiteindelijk heb ik het bij de Sligro gevonden. Daar waren ze steeds uitverkocht vanwege de Brexit, maar na mijn zoveelste bezoek vond ik het dan toch. Volgens de website van AH en Jumbo zouden ze het ook moeten verkopen, maar ik heb het daar niet gevonden.
Golden syrup wordt in diverse Engelse nagerechten gebruikt en is daar gewoon in alle winkels te koop. Het is een amberkleurige siroop wat gemaakt wordt van suiker, water en citroenzuur. Het smaakt een beetje naar de stroop die wij op de pannenkoeken gebruiken. Mocht je de golden syrup niet kunnen vinden, gebruik dan de pannenkoekenstroop.
Tips:
- Gebruik een springvorm of taartvorm van 25 centimeter doorsnee.
- Serveer de taart met een fris bijgerecht om de zoetheid in balans te brengen.
- Experimenteer met briochebrood voor een extra rijke textuur en smaak.