Wil je eens iets makkelijks maar toch iets bijzonders serveren? Maak dan deze heerlijke kippendijen met venkel en druiven. Je bereid dit gerecht in een traybake, dus alles gaat in de oven en jij hebt er geen werk aan. Het roosteren van de druiven concentreert hun smaak en vormt een heerlijke zoete aanvulling op de kippendijen en de venkel. Door de druiven in dit recept lijkt het alsof de kip in wijn gesmoord is, je krijgt alle smaak van wijn, terwijl je geen wijn gebruikt. Die kan je bewaren om te drinken. Deze eenpansmaaltijd is eenvoudig genoeg voor een doordeweekse avond, maar indrukwekkend genoeg om te serveren tijdens een etentje.
Kip
Ik heb kippendijen in dit recept gebruikt, maar je kunt ook kippenbouten nemen hiervoor. Ik vind kippendijen lekker omdat het velletje er nog aan zit en het botje er nog in zit. Dit geeft extra smaak aan de kip. Ik koop de kip meestal bij boer Karin van de Polderkip, dan weet ik zeker dat ik goede kip heb.
Het is een gerecht wat in een grote ovenschaal in de oven gaat. Maar ik heb de kippendijen wel even van tevoren goudbruin aangebakken in een pan.
Venkel
Wij zijn gek op venkel, maar op een of andere manier eten we het te weinig. De venkelknol heeft een lekkere anijssmaak. Het is een gezonde groente, die vooral goed is bij maagklachten. Je kunt de venkel op allerlei manieren bereiden, zoals koken, stoven, roerbakken, of verwerken in een stamppotje, risotto, soep of salade.
Schoonmaken: snijd de groene stengels eraf (die kan je ook eten), haal het fijne groen eraf voor garnering, snijd het harde bruine deel aan de onderkant eraf en snijd de venkelknol dan in dunne plakjes.
Druiven*
Je kunt rode, blauwe of witte druiven gebruiken in dit gerecht, maar het lekkerst is om zoete druiven te nemen. Ik heb blauwe Sable druiven genomen, die hebben een heerlijke zoete smaak.
Tips:
Serveer het gerecht rechtstreeks uit de traybake of op een bord of mooie schaal.
Maak er nog een lekkere salade bij en je hebt een complete maaltijd.
Of maak er een lekkere groentepuree bij zoals bijvoorbeeld een pastinaakpuree of pompoenpuree.
Recept Kippendijen met venkel en druiven:
Ingrediënten
- 4 kippendijen
- ½ tl gerookte paprikapoeder
- peper en zout
- olijfolie
- 2 venkelknollen
- 400 gr druiven*
- 250 ml kippenbouillon
- 2 el honing
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een ovenschaal in met een beetje olie.
- Dep de kippendijen droog en bestrooi ze met gerookte paprikapoeder, peper en zout. Bak de kippendijen aan beide kanten goudbruin in een bakpan met een lepel olijfolie.
- Snijd ondertussen de venkel in hele dunne plakken (houd het groen achterwege voor garnering). Leg de venkel in de ovenschaal en bestrooi met een beetje peper en zout.
- Verdeel de helft van de druiven over de venkel en giet hier twee eetlepels olie over. Haal de kippendijen uit de bakpan en leg ze op de venkel en druiven.
- Schenk de bouillon in de traybake en lepel de honing erover. Verdeel dan de rest van de druiven erover.
- Zet de schaal in de oven en laat dit ongeveer 40-45 minuten roosteren tot de kip gaar is, de venkel zacht geworden is en de druiven gekarameliseerd zijn. Haal dan uit de oven.
- Schep alles op een schaal of borden en giet het vocht in een bakpan. Breng aan de kook en laat dit tot de helft inkoken.
- Haal de pan van het vuur en lepel de saus over de kip en serveer het dan.