Deze kikkererwten kokos kerriesoep zit een beetje tussen een soep en een stoofgerecht in. Hoe meer bouillon en kokosmelk je gebruikt, hoe meer het op een soep lijkt. En als je dus wat minder vocht gebruikt is het een stoofpotje. Tis maar waar jij van houdt. Het is in ieder geval een heerlijk vegetarisch gerecht.

 

Kikkererwten

 

De kikkererwt, keker en garbanzo wordt steeds meer gebruikt in ons land. En dat is niet zo gek, ze zijn lekker en gezond. Vooral in Noord-Afrika, het Midden-Oosten en in India worden deze peulvruchten veel gebruikt. Alle peulvruchten zitten vol met goede voedingsstoffen, maar de kikkererwt springt er bovenuit. Ze bevatten meer vezels, eiwitten, vitamines, mineralen, antioxidanten en essentiële aminozuren dan de andere peulen. Daarom zijn ze ook zo geliefd bij de vegetariërs en veganisten. Het is daarom een fijne vleesvervanger. Maar pas op, er zitten wel veel koolhydraten en vetten in deze groente, het zijn daarom wel caloriebommetjes.

 

Kikkererwten vind je gedroogd en gekookt in pot of blik in de supermarkten. De gedroogde kikkererwten zijn het goedkoopst, ze zijn lekkerder van smaak en textuur. Maar je hebt wel meer tijd nodig om ze te weken (8-12 uur) en te koken (45-60 minuten). Houd daar dus rekening mee!
Kikkererwten zijn super veelzijdig, je kunt ze koken, bakken, frituren, roosteren, soep, salades, falafel en/of hummus ervan maken.

 

Kikkererwtenvocht*

 

Het vocht van de kikkererwten ook wel aquafaba genoemd moet je niet weggooien. Je kunt hiervan heel veel lekkere gerechtjes maken, zoals deze:

 

Vegan chocolademousse met aquafaba
Vegan meringues van aquafaba
Aioli gemaakt van aquafaba

 

Tips:

 

De kikkererwten kan je vervangen door andere peulvruchten zoals witte bonen, bruine bonen, kapucijners, zwarte oogbonen en/of kidneybonen.

Je kunt er gekookte (zilvervlies)rijst in of apart bij serveren. Als je de rijst erdoor doet, wordt het een dikke soep/stoofpot.

Verder is er zelfgemaakt naanbrood erg lekker bij.

 

 

Recept Kikkererwten kokos kerriesoep: