Als je op zoek bent naar een bijzondere taart voor je feesttafel, zoek dan niet verder. Maak dit heerlijke Kersttaartje met cranberries. Dit is een goddelijke traktatie waar iedereen dol op zal zijn. Maak de korst van lekkere speculaasjes en de vulling van cranberry compote. Spuit de topping van mascarpone vervolgens vlak voor het serveren erop voor een snel en feestelijk dessert. Bij deze Kersttaart gebeuren zoveel dingen in één dessert en ze werken allemaal samen met een heerlijke combinatie van smaken en texturen. Je zult genieten van de manier waarop de rijke mascarpone samengaat met de zure, jamachtige cranberries. En de knapperige korst van speculaaskoekjes houdt het allemaal zo heerlijk bij elkaar.
Het fijne ervan is dat je het taartje van te voren kan maken en je oven vrij blijft voor andere gerechten.

Taartbodem
De taartbodem wordt gemaakt van fijngemalen speculaaskoekjes en roomboter. Gebruik een keukenmachine om de koekjes fijn te malen en te mengen met boter. Dan beleg je de bodem van de springvorm hiermee en druk je het goed aan met de bolle kant van een lepel. Je hoeft dit niet af te bakken, laat het opstijven in de koelkast.
Speculaasjes horen echt in de maand december en mogen daarom niet ontbreken met de Kerst.
Cranberries
De vulling van dit taartje is dus een cranberry compote die je laat opstijven met gelatine. Maak de compote zo zoet of zuur als jij lekker vindt.
De cranberry compote wordt gekruid met mandarijnrasp, kaneelstokje, steranijs en verse gember. De smaken van december.
Als het vullen van een taart of taart met cranberry compote je vreemd in de oren klinkt, kan ik je verzekeren dat dit 100% thuishoort in dit recept.
Mascarpone
De romige mascarponetoefjes passen echt bij de cranberries. De meeste supermarkten verkopen nu wel mascarpone, maar zoek ernaar in de speciale kaasafdeling.
Als je geen mascarpone kunt vinden, werkt gewone roomkaas ook. Of je kunt er ook toefjes slagroom op doen.
Tips:
- Gebruik voor dit taartje verse cranberries of uit de diepvries.
- Bewaar het taartje goed afgedekt (met huishoudfolie) in de koelkast tot klaar om te serveren. Spuit de mascarpone er pas op als je het gaat serveren.
- En ik heb nog zo’n fantastisch Kerstdessert met cranberry’s, namelijk deze Cranberry en champagne Kerstkrans.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Kersttaartje met cranberries:
Ingrediënten
Bodem
- 200 gr speculaasjes
- 80 gr roomboter
Cranberryvulling
- 6 blaadjes gelatine
- 500 ml cranberrysap
- 350 gr cranberries
- 350 gr (riet)suiker
- 1 mandarijn, rasp en sap ervan
- 1 kaneelstokje
- 1 steranijs
- 3 cm verse gember
Topping
- 200 gr mascarpone
- 1 eiwit
- 1 zakje vanillesuiker
- extra cranberries
- blaadjes verse munt
Instructies
- Maak de taartbodem: Bekleed de bodem van een springvorm (doorsnede ongeveer 22 cm) met bakpapier.
- Verkruimel de speculaasjes in een keukenmachine. Smelt de boter en meng dit door de speculaaskruimels. Schep dit mengsel op de bodem van de vorm en druk goed aan.
- Laat de taartbodem ongeveer 30 minuten opstijven in de koelkast.
- Week de gelatineblaadjes in ruim koud water.
- Doe de cranberrysap, cranberries, suiker, rasp en sap van mandarijn, kaneelstokje, steranijs en de gember in een pan en laat dit ongeveer 15 minuten zachtjes koken.
- Haal het mengsel van het vuur en haal de specerijen eruit. Knijp de gelatine uit en roer deze erdoor. Laat afkoelen en wacht tot het iets opstijft voordat je het op de taartbodem giet.
- Laat de taart minimaal 4 uur opstijven in de koelkast.
- Klop het eiwit met de vanillesuiker stijf, spatel dan de mascarpone erdoor. Schep dit in een spuitzak en maak rozetten op de taart. Leg hierop een blaadje munt en een cranberry.


