Jollof rijstschotel met kip

Jollof rijst is een pittig gerecht wat in diverse Afrikaanse landen op het menu staat. Alles wordt in een pan gekookt, zowel de kip, rijst als groenten. Dit is mijn makkelijke versie van de Jollof rijstschotel met kip.

 

Jollof rijst

 

Jollof is dus een rijstgerecht, wat populair is in diverse West-Afrikaanse landen zoals Ghana, Nigeria, Gambia, Senegal, etc. Er bestaan diverse regionale versies op dit gerecht, maar het hoofdbestanddeel is dus rijst. Rijst wat gebakken en daarna gekookt wordt in een pan boven open vuur. Daarin gaan dan tomaten, ui, rode peper, knoflook en scotch bonnet pepers. Om het gerecht nog roder te maken wordt er vaak tomatenpuree toegevoegd. En om het op smaak te brengen een bouillonblokje en specerijen zoals kerrie, tijm en nootmuskaat.

Als proteïne wordt er kip, kalkoen, rundvlees of vis toegevoegd om er een complete maaltijd van te maken.

 

Ook per land verschilt het gerecht. Zo wordt er bijvoorbeeld in Nigeria gebakken plantain (bakbanaan), groenten, bonen, koolsla of een salade erbij gegeten. Aan de kust wordt het vaak met vis of schaaldieren geserveerd.

 

De Ghanese versie bevat meestal rund-, geitenvlees of kip. Eerst wordt het vlees gekruid en gaar gebakken, dan volgt de rijst en de overige ingrediënten. Ik denk dat mijn versie van dit gerecht het meeste op die uit Ghana lijkt.

 

Het is een pittig gerecht met veel specerijen erin. Toen ik de ingrediëntenlijst zag, dacht ik: dat lijkt een beetje op de Jerk kruidenmix. Heb dus alle specerijen en hete pepers vervangen door een eetlepel van de Jerk kruiden. Pas op: de Jerk kruiden kunnen erg pittig zijn. Probeer daarom eerst een klein beetje en proef het dan. Je kunt het altijd nog toevoegen, maar eruit halen niet.

 

Tips:

 

Als rijst* gebruikt je een lange rijstkorrel zoals Basmati rijst of een zilvervliesrijst.
Sojaboontjes** gaan origineel niet in het gerecht, maar ik wilde wat kleur en bite toevoegen.
Mocht je niet van koriander houden, vervang het dan door peterselie.

Ben je gek op dit soort schotels, probeer dan ook eens Kippenstoofpot met rode linzen.

 

 

Recept Jollof rijstschotel met kip:

Jollof rijstschotel met kip. Dit is een pittige rijstschotel met kip afkomstig uit West Afrika. Alles wordt in een pan bereid, lekker en makkelijk te maken.
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Hoofdgerechten
Keuken Afrikaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 350 gr kipdijfilets
  • 1 el Jerk kruiden
  • 2 el zonnebloemolie
  • 350 gr rijst *
  • 1 blikje tomatenblokjes
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 2 laurierblaadjes
  • 75 gr sojaboontjes**
  • 15 gr koriander

Instructies
 

  • Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Snijd de kipdijfilets in kleine blokjes. Haal de korianderblaadjes van de steeltjes. Hak de steeltjes fijn.
  • Verhit een bakpan met de olie en fruit hierin de ui en knoflook. Voeg dan de kipblokjes toe en bak dit in ongeveer 7 minuten goudbruin.
  • Voeg de Jerk kruiden en rijst toe en bak dit nog even mee. Giet het blikje tomatenblokjes en een blikje water erbij en breng aan de kook.
  • Verkruimeld het bouillonblokje erboven en doe de laurierblaadjes en koriandersteeltjes erbij.
  • Laat ongeveer 15-20 minuten op middelhoog vuur koken (zonder deksel) tot de rijst en kip gaar is. Wel af en toe roeren.
  • Meng als laatste de sojaboontjes erdoor en serveer met de gehakte korianderblaadjes.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating