Japanse schnitzel Tonkatsu

Gefrituurde knapperige en sappige varkenskoteletje, wie wil dat nou niet? Dat is wat deze Japanse schnitzel Tonkatsu eigenlijk is. Behalve sushi staat de Japanse keuken ook bekend om deze heerlijke Tonkatsu. De krokant gefrituurde koteletjes worden meestal geserveerd in reepjes gesneden met een dipsaus. Daarbij fijngesneden witte kool en witte rijst.

 

Tonkatsu

 

Ton betekent in het Japans varken en katsu is een kotelet. En van deze heerlijke koteletjes kan je ook een Japanse katsu sando maken. Een trendy sandwich gemaakt van wit Japans brood, gevuld met tonkatsu met saus en gesneden witte kool. Dit Japanse witbrood is zacht en lichtzoet, misschien lijkt het wel een beetje op briochebrood. Als alternatief kan je natuurlijk wit casinobrood nemen. Zacht brood met krokant vlees, dat klinkt toch heerlijk nietwaar?

 

In plaats van varkenskoteletjes kan je dit gerecht ook maken van anders soort vlees zoals kipfilet of kipdijfilet, vis of rundvlees. Paneer het op dezelfde manier met panko (Japans broodkruim) en bak of frituur het krokant in een laagje olie of in de frituurpan.

 

Tonkatsu saus

 

Bij dit gerecht hoort natuurlijk een lekkere saus. Er zijn diverse recepten hiervoor, de meeste bevatten echter wel tomatenketchup, Worcestershiresaus, sojasaus en een Japanse mosterd. Dit kan aangevuld worden met oestersaus, mirin, knoflook en/of bruine basterdsuiker of palmsuiker. En vaak wordt ook nog kewpie mayonaise erbij geserveerd. Dit is Japanse mayonaise welke je wel in de grote supermarkten kunt vinden. Maar gewone mayonaise kan natuurlijk ook.

 

Japanse recepten

 

Ben jij gek op de Japanse keuken, dan heb ik diverse recepten voor jou. Zoek onder keuken en klik op Japans, dan komen ze tevoorschijn. Zoals bijvoorbeeld heerlijke Japanse Yakatori kipspiesjes, die kan je heel makkelijk zelf maken. Of wat dacht je van een lekkere Sushi bowl in plaats van sushi. Of deze Japanse Okonomiyaki, dit is een hartige pannenkoek gemaakt van kool en afgetopt met allerlei heerlijkheden.

 

 

Recept Japanse schnitzel Tonkatsu:

Japanse schnitzel Tonkatsu. Gefrituurde knapperige en sappige varkenskoteletje, wie wil dat nou niet? Met daarbij nog een heerlijk sausje, jammie!
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Hoofdgerechten
Keuken Japans
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 2-4 varkensfiletlapjes
  • 2 el bloem
  • peper en zout
  • 1 ei, losgeklopt
  • 50 gr panko
  • 1 el sesamzaadjes
  • olie, om in te bakken
  • ¼ witte kool, fijngesneden
  • kewpie mayonaise
  • #tonkatsu saus#
  • 7 el ketchup
  • 1 el Worcestershiresaus
  • 2 el sojasaus
  • 1 el mirin
  • ½ teentje knoflook
  • 1 tl bruine suiker
  • 1/2 tl mosterd

Instructies
 

  • Maak eerst de saus. Meng hiervoor alle ingrediënten door elkaar in een kom.
  • Zet dan drie kommen klaar voor het paneren van het vlees. Eentje met bloem, eentje met losgeklopt ei en eentje met de panko. Voeg wat zout en peper toe aan de bloem.
  • Haal het vlees eerst door de bloem, dan het geklutst ei en als laatste door de panko (eventueel met sesamzaadjes).
  • Verhit een laag olie in een grote koekenpan (180˚C). Als de olie leg is laat je het vlees voorzichtig erin. Bak ze aan beide kanten goudbruin en gaar in ongeveer 5-7 minuten.
  • Haal het vlees dan uit de pan en laat het uitlekken op keukenpapier.
  • Verdeel de gesneden witte kool over de borden en leg hierop de tonkatsu.
  • Garneer eventueel met lente-ui en serveer de saus(jes) apart erbij.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating