Diverse landen hebben hun eigen Salsa Verde. Salsa Verde betekent groene saus, dus alle recepten van deze saus zijn groen. Het is een koude saus gemaakt van diverse groene kruiden. In Frankrijk gebruiken ze o.a. dragon en in Mexico groene peper en tomatillo’s. Ik geef je hier het recept van de Italiaanse Salsa Verde.
Geef uw maaltijden een vleugje smaak met deze Salsa Verde! Deze smaakvolle kruidige groene saus heeft een heerlijke diepte van smaak van ansjovis en kappertjes. Perfect te combineren met vis, groenten of vlees.
Salsa Verde
Italiaanse Salsa Verde is een levendige, scherpe, kruidachtige groene saus uit Noord-Italië, gemaakt met kappertjes, peterselie, knoflook, citroen en ansjovis op basis van olijfolie.
De smaak is helder en pittig met de heerlijke umami-diepte van de ansjovis en kappertjes.
In sommige recepten wordt ook een sjalotje en augurk verwerkt, maar ik heb dat niet gedaan. Door de ansjovis en gezouten kappertjes is de saus al zout van zichzelf, je hoeft dus (bijna) geen zout toe te voegen.
Hak de kruiden en overige ingrediënten met de hand of gebruik je keukenmachine in de pulseerstand. Je wilt een grove structuur krijgen en niet een gepureerde saus.
Mocht je wat saus overhouden dan kan je dit in een weck- of jampotje een paar dagen goed bewaren in de koelkast.
De Italiaanse Salsa Verde is een klassieker die lekker is bij een geroosterde steak, kip of vis.
Tips:
Gebruik voor deze saus een extra vierge olijfolie van goede kwaliteit.
Traditioneel wordt meestal alleen platte peterselie gebruikt, maar voeg gerust basilicum en/of munt toe.
Ansjovis geeft diepte aan de saus. Begin met 1 of 2, voeg naar smaak meer toe.
Veganisten kunnen het weglaten en eventueel misopasta toevoegen.
Gebruik kappertjes in zoutwaterpekel of kappertjes verpakt in zout, beide zullen werken.
Voor het recept van de Mexicaanse Salsa Verde – die helemaal niet op de Italiaanse Salsa Verde lijkt – klik je hier.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.