Italiaanse Boerenkoolsoep met Balletjes

Ja de naam doet natuurlijk al vermoeden dat het hier om cavolo nero gaat. Cavolo nero is het stevige Italiaanse broertje van boerenkool en wordt in Nederland ook wel palmkool of zwarte kool genoemd. Je kunt voor deze Italiaanse boerenkoolsoep met balletjes ook de gewone Hollandse boerenkool gebruiken.
Deze Toscaanse soep is een vullende maaltijdsoep die redelijk snel klaar is. Door de spekreepjes en de gekruide worst hoef je geen zout meer toe te voegen. Alleen een beetje peper uit de molen is voldoende om de soep op smaak te brengen.

Soep

Iedereen heeft een eenvoudig recept voor zo’n soep nodig. Dit specifieke recept is perfect voor een hectische doordeweekse avond wanneer je een huisgemaakte maaltijd wilt met weinig poespas.
Het is een bevredigende kom vol die gemakkelijk en in een mum van tijd in elkaar te zetten is! Deze heerlijke soep heb je binnen een half uur op tafel. Combineer met een knapperig brood en je hebt een complete maaltijd.

Het geheim van een succesvolle soep zijn de smaken. Deze klassieke soep (of ‘zuppa di polpette’ in het Italiaans) combineert enkele van onze favoriete Toscaanse smaken; palmkool, pittige gehaktballetjes, witte bonen en kruiden. Door de gehaktballetjes eerst te bakken en ze daarna in de bouillon te laten sudderen, zorg je ervoor dat het vlees zacht en sappig blijft. Terwijl het ook alle heerlijke smaken van de soep opneemt.
Pak een grote pan en bereid je voor op het serveren van welverdiend comfortfood voor de winter.

Maken

Ondanks de rijke smaak is deze soep eigenlijk supersnel en eenvoudig te maken. En wat nog beter is, het wordt in één pan bereid en vereist daardoor minimale schoonmaak. Volg de eenvoudige stappen hieronder en zorg ervoor dat je hele huis naar de hemel op aarde ruikt.

Deze soep is heerlijk vers, maar ook perfect voor meal preppen. Maak een grote batch en vries een paar bakjes in voor de avonden dat je geen zin hebt om te koken.
Als je trek krijgt, haal je een bakje eruit en laat je het een nacht in de koelkast ontdooien. Verwarm in een pan.

Tips:

  • En natuurlijk een heerlijk Italiaans toetje na. Wat dacht je van deze snelle Nutella mousse?
  • Zelf de kippenbouillon maken? Hier vind je het recept.
  • Je kunt helemaal creatief worden met de groenten die je gebruikt. Denk aan paprika, champignons of broccoli toe om de boel af te wisselen.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

Recept Italiaanse boerenkoolsoep met balletjes:

Italiaanse boerenkoolsoep met balletjes. Heb je zin in een stevige, verwarmende winterse soep, maak dan deze Italiaanse boerenkoolsoep met balletjes.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerechten, Lunch, Soepen
Keuken Italiaans
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 1 grote ui
  • 1 teentje knoflook
  • 5 takjes tijm
  • 270 gr Italiaanse worstjes
  • 125 gr magere spekreepjes
  • olijfolie
  • 150 gr boerenkool
  • 1 pot (360 gr) witte bonen
  • 1,5 ltr kippenbouillon
  • 100 ml room
  • peper

Instructies
 

  • Snipper de ui, rasp de knoflook en rits de blaadjes tijm van de stengels.
  • Verwijder het velletjes van de worstjes en draai van het worstenvlees kleine balletjes.
  • Rits de palmkool of boerenkool van de nerf en spoel het schoon in koud water. Hak het blad dan. Giet de pot witte bonen af, spoel het schoon onder koud water in laat uitlekken.
  • Bak in een grote soeppan de spekreepjes, voeg dan de ui, knoflook en tijm toe en bak dit op middelhoog vuur ongeveer 2-3 minuten.
  • Voeg de gehaktballetjes in de pan en bak ze goudbruin. Giet dan de bouillon erbij en breng aan de kook.
  • Doe de palmkool of boerenkool bij de soep. Laat op laag vuur ongeveer 10 minuten zachtjes gaarkoken. Voeg dan de witte bonen erbij en laat nog een minuutje meekoken.
  • Schenk de room erbij en breng op smaak met peper uit de molen.
  • Serveer de soep met een lekker stuk (knoflook)brood.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating