Dit klassieke recept voor Irish koffie is makkelijk te maken met vier ingrediënten in slechts een paar minuten. Altijd zo warm en gezellig! Irish koffie is altijd een leuk en gezellig drankje om te serveren in de winter. Vooral als je een grote ronde drankjes maakt voor een groep. En het is ook nog eens heel eenvoudig om te maken. Zet gewoon je favoriete koffie, meng het met een scheutje Ierse whiskey, voeg de gewenste hoeveelheid zoetstof toe en garneer met een flinke dot slagroom.
Wat is Irish Coffee?
Irish koffie is een ‘cocktail’ van gezoete koffie, Ierse whiskey en slagroom. Het is een traktatie na een etentje of op feestdagen.
Je hebt hiervoor koffie nodig, je kunt elk type koffie kiezen voor dit drankje, maar een donkere branding heeft een sterke smaak die zich kan meten met Ierse whiskey. Zorg er wel voor dat je vers gezette hete koffie gebruikt of het nu uit een filterkoffieapparaat, espressoapparaat of een cafetière komt.
De melasse in de donkerbruine basterdsuiker brengt de eigen zoetheid van de whiskey naar de boven.
Ierse Whiskey
Geen twijfel mogelijk: Irish koffie moet worden gemaakt met Jameson whiskey. Het is zacht, zoet en een tikje pittig, en het is niet al te schadelijk voor de portemonnee. Als je thuis al een whiskeycollectie hebt die je wilt gebruiken, kies dan iets in het middensegment met een milde, zoete afdronk om de bittere koffie tegen te gaan.
Slagroom
Gebruik verse slagroom en klop deze vooral niet te stijf. Je hebt een licht opgeklopte ongezoete room nodig, die je langzaam over een warme lepel kunt gieten op de koffie.
Dit vereist enige oefening. Een foolproof manier zou zijn, is om de room nog wat meer op te kloppen en het er voorzichtig bovenop te scheppen.
Nog meer koffiedrankjes:
Tips:
Verwarm je glas voor. Ik verwarm onze glazen ook graag voor als ik Irish coffee maak, zodat de cocktail lekker warm blijft. Vul de glazen gewoon met heet water terwijl je de koffie zet, en giet het eruit vlak voordat je de ingrediënten toevoegt.
Moet ik Irish Coffee roeren? Nee, je voegt de room toe en serveert zonder te roeren. Het temperatuurverschil tussen de hete koffie en de room is allemaal onderdeel van de ervaring.
Als je net als ik gevoelig bent voor cafeïne in de avond, dan mag je gerust decaf koffie gebruiken.
Extra nodig:
– hittebestendig glas
– maatbekers en -lepels
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.