Ingemaakte groenten

Pickles zijn ingemaakte groenten in een zoetzuur vocht met als basis azijn, zout en suiker. In principe kan je hiervoor alle soorten (rauwe) groenten gebruiken. Als extra smaakmakers kan je steranijs, peperkorrels, verse gember, verse kruiden, chilivlokken, kruidnagels, etc. gebruiken.

 

Hier is een eenvoudig recept om de overvloed van de zomer tot ver in de herfst te verlengen. Mijn koelkast barstte uit zijn voegen, vol met zoveel prachtige groenten die ik mocht ontvangen. Ik heb wat tijd vrijgemaakt om alle lades door te nemen en te verzamelen wat bewaard kon worden voor later gebruik.

 

Voor dit eenvoudige, heerlijke recept kan je bijna met elke groente gebruiken! Maak ingemaakte komkommers, wortels, bieten, rapen, radijsjes, koolraap, uien, bloemkool, paprika’s, kool, asperges, courgettes of sperziebonen.

Ingemaakte groenten

 

Wat ik zo leuk vind aan ingemaakte groenten

 

De smaak. Deze snel ingemaakte groenten zijn iets minder azijnachtig. Soms krijg ik trek in een kleine snack en dan kies ik vaak voor deze ingemaakte groenten omdat ze op zichzelf al heerlijk smaken.
Bewaar de groenten! Een van de beste dingen van het maken van ingemaakte groenten is de voldoening die het brengt, wetende dat je een groente hebt gered voordat het te laat was.
Een geweldig cadeau! Neem een schattig potje snel ingemaakte groenten mee als cadeau, wat een traktatie!

 

Variaties

 

Experimenteer met verschillende kruiden en specerijen:
Hele specerijen: venkelzaad, korianderzaad, komijnzaad, mosterdzaad, anijszaad, dillezaad, peperkorrels, jeneverbessen, pimentkorrel, hele kruidnagels en/of steranijs.
Aroma’s: ui, knoflook, gember, kurkumawortel, mierikswortel, citroenschil, sinaasappelschil en/of limoenschil.
Kruiden: dille, peterselie, koriander, oregano, basilicum, tijm, salie, rozemarijn, bieslook, bosuitjes en/of laurierblaadjes.

 

Maken

 

Was en bereid je groenten voor, neem de tijd om na te denken over hoe je hun uniekheid het beste kunt benadrukken. Ik wilde dat de kleurrijke patronen van deze chioggia bieten echt tot hun recht zouden komen, dus sneed ik ze heel dun, zodat hun cirkels goed te zien waren. Dat is het leuke gedeelte!

 

Begin met het vullen van je weckpotten met groenten, en voeg daar kruiden aan toe, zoals uien, gember en knoflook.
Terwijl je de potten vult, verwarmt u het inmaakvocht op het fornuis en brengt het aan de kook.
Giet voorzichtig de hete inmaakvloeistof over de groenten, zodat ze helemaal onder water staan.
Laat het een paar uur afkoelen op het aanrecht voordat je het afdekt en in de koelkast zet.
Koel 12-24 uur. Ze beginnen de volgende dag smaak te krijgen en ze zullen na een paar dagen nog lekkerder smaken.

 

Tips:

 

Misschien vind je dit ook lekker:

Zoetzure rammenas
Atjar
Piccalilly

Deze ingemaakte groenten zijn heerlijk bij deze Kaasfondue.

 

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Ingemaakte groenten:

Ingemaakte groenten. Hiervoor kan je heel veel soorten groenten gebruiken, zoals bietjes, komkommertjes, uien, radijsjes, etc.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Bijgerechten, Salades, Tapas/Hapjes/Snacks
Keuken Nederlands
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

  • 500 ml azijn
  • 500 ml water
  • 2 el zout
  • 5 el suiker
  • 1 el korianderzaadjes
  • 1 el venkelzaadjes
  • 1 tl mosterdzaad
  • 6 tenen knoflook, in plakken
  • verse kruiden
  • 1 wortel
  • 2 kleine bietjes
  • 5 mini komkommers
  • 1 bosje radijsjes
  • 2 rode uien

Instructies
 

  • Schil de groenten of spoel ze schoon. Snijd ze in stukken en doe ze in 5 brandschone potjes. De potjes moeten helemaal gevuld zijn, druk eventueel met een lepel alles goed aan.
  • Verdeel de specerijen, knoflook en eventuele verse kruiden bij de groenten in de potjes.
  • Breng het water met de azijn, zout en suiker aan de kook tot de zout en suiker opgelost is.
  • Giet het mengsel in de potjes. De groenten dienen helemaal onder te staan.
  • Doe de deksels op de potjes en zet de potjes op zijn kop op een droge theedoek om af te koelen.
  • Je kunt de groenten al na een dag eten, maar lekkerder is na een paar dagen. De potjes kan je goed afgesloten ongeveer 3 weken goed houden in de koelkast.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating