In de oven geroosterde aardperen

In de oven geroosterde aardperen is een heerlijk recept met deze winterse groente. Je krijgt een krokant velletje en een zachte binnenkant. Op deze manier geroosterd krijgt de aardpeer heel veel smaak en daarbij komen dan nog de smaken van de knoflook en verse kruiden.

 

Aardpeer

 

Aardpeer is een knolletje met een zoete smaak. In Frankrijk noemen ze de knollen ‘topinambour’ en in Engeland ‘Jerusalem artichoc’. De smaak van aardpeer is tamelijk bijzonder.
Een hele verse aardpeer is crèmekleurig. Door het licht wordt de kleur van de knol violet/lichtbruin. Let er bij het kopen op dat de knollen niet verschrompeld zijn maar stevig aanvoelen.
Aardpeerknollen zijn licht verteerbaar, heel erg voedzaam en ook nog goed voor je. Het enige nadeel ervan is dat je er winderig van wordt.

 

Smaak: De smaak van de knol is iets zoet en heeft iets van de smaak van een artisjok.
Verkrijgbaar: Aardperen worden op kleine schaal geteeld. In het najaar en winter te koop in de biologische winkels en op (biologische) markten. Je ziet ze wel steeds meer in de supermarkt.
In de keuken: Schoonmaken: Jonge crèmekleurige aardpeer kan met schil gegeten worden de oudere knollen moet je schillen. De knollen koken gedurende 10 à 15 minuten met een beetje water (niet te lang koken, anders vallen ze uit elkaar). Je kan ze ook in plakjes snijden en (roer)bakken of in een soep gebruiken. Rauw geraspt in een salade is ook erg lekker, ze smaken dan wat nootachtig.

 

Op de site heb ik diverse recepten met dit knolletje staan, zoals bijvoorbeeld deze Risotto van bulgur met aardpeer of Aardpeersoep met aardpeerchips en peterseliepesto. Probeer die ook eens.

 

Tips:

 

Schrob de aardperen wel goed schoon, het is echt niet lekker als je nog wat zand tegenkomt terwijl je ze eet.

 

 

Recept In de oven geroosterde aardperen:

In de oven geroosterde aardperen. Wil je deze heerlijke vergeten wintergroente eens op een bijzondere manier bereiden, rooster ze dan in de oven.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Gang Bijgerechten, Kerst, Vegetarisch
Keuken Nederlands
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 700 gr aardperen
  • olijfolie
  • 8 teentjes knoflook
  • 1 el rozemarijnzout*
  • 2 takken tijm
  • 1 klont roomboter
  • Peper
  • 1 el citroenrasp

Instructies
 

  • Leg de aardperen met schil in een bak met water. Laat ze daar ongeveer een kwartiertje in staan, zodat het meeste zand loslaat. Schrob ze dan goed schoon met een schuursponsje.
  • Verwarm de oven voor op 200˚C.
  • Vet een ovenschaal in met olie of boter.
  • Snijd de aardperen in stukken en leg ze in de ovenschaal samen met de ongepelde teentjes knoflook.
  • Giet er wat olijfolie over en bestrooi met de rozemarijnzout en tijmblaadjes.
  • Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet het in de hete oven.
  • Rooster de aardperen ongeveer 45 minuten in de oven. Verwijder dan het aluminiumfolie en rooster ze verder tot ze krokant van buiten en zacht van binnen zijn.
  • Haal de schaal uit de oven en leg een klont boter op de aardperen. Druk de knoflook uit de schil en rasp er wat citroen boven.
  • Meng alles goed door elkaar en lepel het dan in een serveerschaal.
  • Draai als laatste nog wat peper uit de molen er boven.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating