Colcannon is een traditioneel Iers gerecht met gestampte aardappelen met daarin een koolsoort. Het lijkt een beetje op de Hollandse stamppot. Er zijn heel veel variaties op dit gerecht en er worden vaak verschillende soorten kool, prei, lente-ui en/of gebruikt erin. Meestal wordt de savooiekool oftewel groene kool gebruikt. Dit is mijn versie op het Ierse stamppot gerecht Colcannon.
Savooiekool
En met de rest van de savooiekool kan je bijvoorbeeld deze Japanse pannenkoek maken. kan Dit is een heel bijzonder gerecht gemaakt van savooiekool. Probeer het eens.
Het Ierse stamppot gerecht Colcannon. Maak eens met savooiekool het Ierse stamppot gerecht Colcannon. Lekker met spekjes en een spiegelei erbij.
Voorbereidingstijd 10 minuten min
Bereidingstijd 25 minuten min
Totale tijd 35 minuten min
Gang Hoofdgerechten
Keuken Engels
Porties 4 personen
Ingrediënten
- 1,2 kg kruimige aardappelen
- 1 prei
- 1/2 savooiekool
- 20 gr roomboter
- 125 gr magere spekreepjes
- 2 knoflookteentjes, geraspt
- 4 eieren
- olijfolie
- melk
- peper en zout
Instructies
- Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Kook de aardappelen in 17-20 minuten gaar in een pan met water en een beetje zout. Giet ze dan af.
- Snijd de prei in dunne ringen en spoel ze schoon onder de koude kraan. Snij de kool in hele dunne repen.
- Verhit een klont roomboter in een grote bakpan en bak hierin de spekjes goudbruin. Voeg de prei toe en bak dit ongeveer 2 minuten mee met de spekjes.
- Voeg nu de kool en de knoflook mee en bak tot de kool geslonken is. Maak ondertussen puree van de aardappelen door ze te stampen met een klont boter en een scheut melk.
- Meng de aardappelpuree door het koolmengsel en breng op smaak met lekker veel peper en een beetje zout.
- Bak de eieren in een scheutje olijfolie in een koekenpan.
- Serveer de colcannon op de borden met een spiegelei er bovenop.