Hongaarse Goulash

Hongaarse goulash is een heerlijke stoofpot (of soep) van rundvlees met paprika en een rijk gekruide bouillon. Dit heerlijke gerecht is een echte comfortfood, perfect voor een dag met koud weer. Serveer dit met gekookte rijst (of voeg aardappelen toe) of met een stuk brood om te dippen in de bouillon die nog in je kom zit.

Hongaarse goulash

Nu het herfst is, is de enige echte manier om warm te blijven deze heerlijke Hongaarse goulash (gulyás).
In dit eenvoudige goulash recept worden malse stukjes rundvlees, uien en paprika’s tot zachte perfectie gestoofd in een hartige runderbouillon. Terwijl ik dit meestal op het vuur laat sudderen, kun je deze makkelijke goulash ook in de oven maken. Een huis gevuld met de aroma’s van deze stoofpot is waarschijnlijk de meest geruststellende manier om koude dagen te lijf te gaan!

Om te beginnen is goulash een van de lekkerste troostmaaltijden die er bestaat. Een traditionele Hongaarse goulash is een soep of stoofpot die meestal gevuld is met mals rundvlees, uien en paprika. Veel versies voegen andere groenten toe, zoals aardappelen, wortels, uien, selderij en tomaten.

Iedereen lijkt zijn eigen manier te hebben om dit gerecht te maken en voegt verschillende groenten toe. Het wordt op smaak gebracht met paprikapoeder en andere geurige kruiden zoals karwijzaad. In deze stoofpot vind je bijna altijd rundvlees en omdat dit een lange tijd op een lagere temperatuur wordt gestoofd, is dit de perfecte manier om een goedkoper stuk vlees te gebruiken en wat geld te besparen!

Maken

Om de perfecte Hongaarse goulash te maken, moet je beginnen met uien, paprika’s en rundvlees als basis en veel paprikapoeder.
Schroei het rundvlees aan in een bakpan en bak het spek, de uien en paprika’s. Laat alles langzaam stoven in de runderbouillon met de specerijen.

Tips:

  • De pancetta kan je vervangen door spekblokjes.
  • Ik heb zelfgemaakte runderbouillon* gebruikt.
  • In plaats van paprikapuree kan je ook tomatenpuree gebruiken.
  • Serveer de goulash met witte rijst of aardappelpuree.
  • Mocht je wat overhouden, dan kan je hiervan de volgende dag een heerlijke goulashsoep maken door extra bouillon toe te voegen. Lekker met een stuk (stok)brood.

 

Meer stoofgerechten waar je dol op zult zijn:

Pittig runderstoof met kokosmelk
Indonesisch stoofvlees Rendang
Rundvlees stoofpot met steranijs
Lamsstoof met venkel
Italiaans stoofvlees van rund

 

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

Recept Hongaarse Goulash:

Hongaarse Goulash. Stoofpot van rundvlees, spekjes veel uien, knoflook en paprika. Laat maar een tijd stoven en je hebt een lekkere maaltijd.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 3 uur
Totale tijd 3 uur 15 minuten
Gang Hoofdgerechten
Keuken Hongaars
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 1,5 kg runder riblappen
  • 250 gr pancetta
  • 5 uien
  • 4 puntpaprika's
  • 5 tenen knoflook
  • 2 el bloem
  • 1 el gerookte paprikapoeder
  • 1 el milde paprikapoeder
  • 2 el paprikapuree
  • 3 blaadjes laurier
  • 10 jeneverbessen, gekneusd
  • 1 tl karwijzaad
  • 6 takjes tijm, blaadjes ervan
  • peper en zout
  • 250 ml rode wijn
  • 750 ml goede runderbouillon*
  • 3 el boter of olijfolie

Instructies
 

  • Snijd de runderlappen in blokjes van 2 centimeter en snijd de pancetta (of ontbijtspek) in kleine blokjes. Snipper de ui, snijd de paprika in dunne repen en hak de knoflook fijn.
  • Doe de bouillon en paprikapuree in een grote pan met dikke bodem en breng aan de kook. Doe laurier, jeneverbessen, karwij en tijm erbij en laat dit op een laag vuur pruttelen.
  • Strooi de bloem, gerookte- en milde paprikapoeder over het vlees.
  • Verhit 1 eetlepel boter of olie in een pan met dikke bodem.
  • Bak het vlees in porties rondom bruin. Strooi tijdens het bakken wat zout en peper over het vlees. Als je een portie gebakken hebt, kan dit in de grote pan bij de bouillon.
  • Bak dan de spekjes goudbruin en voeg deze bij het vlees. Als al het vlees gebakken is bak je in dezelfde pan met een klontje boter de paprika aan. Voeg dit toe bij het vlees.
  • Vervolgens bak je de uien met de knoflook zachtjes goudgeel. Dit kan dan ook bij het vlees.
  • Blus de bakpan af met de rode wijn en giet dit ook in de pan.
  • Stoof dit 2 à 3 uur op laag vuur zachtjes met de deksel op de pan. Check of het vlees zacht geworden is en het vocht enigszins ingekookt is.
  • Zo niet, dan nog zonder deksel zo`n half uur laten stoven.

6 reacties

  1. Erg goed gelukt en het smaakte heerlijk. Ik had nog groene en rode paprika liggen, die heb ik gebruikt. Ik heb tevens iets minder spek gebruikt, omdat ik niet wilde dat die smaak te sterk naar voren zou komen. Ik ga dit recept zeker weer maken, bedankt.

  2. Hoi Adriana, leuk om te vernemen dat het zo goed smaakte. En natuurlijk kan je het recept naar eigen smaak aanpassen door er minder spek in te gebruiken.
    Dankjewel voor het delen. Mvg, Hanneke

  3. Ìk kan niet meer zeggen …dan dat dit een geweldig recept is….
    HEERLIJK. Chapo

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating