Koop een goede kwaliteit kalkoen, hier kan je lezen waar ik de kalkoen vandaan heb.
Maar hoe bereid je een Kerst kalkoen. Het grootste probleem bij het garen van een kalkoen is dat de poten meer tijd nodig hebben dan de borst. Als je de eerst helft van de braadtijd de kalkoen met de borstkant onder in de ovenschaal legt en de kalkoen halverwege omdraait, dan blijft de kalkoen overal even sappig.
Haal de kalkoen op tijd (2-3 uur van te voren) uit de koelkast, zodat hij op kamertemperatuur kan komen. Dep de kalkoen droog met een keukenpapier.
Braad de kalkoen 30–50 minuten per kilo (een exemplaar van 4 kilo heeft dus 2–2,5 uur nodig). Er zijn natuurlijk veel factoren waar je rekening mee moet houden, zoals staat er nog meer in de oven, het type oven en de kalkoen zelf.
Controleer de kalkoen regelmatig en zorg dat hij niet uitdroogt door hem te bedruipen met braadvocht.
De KellyBronze kalkoen die ik gebruikt heb, is zo ‘vet’ dat je geen boter nodig hebt om hem te braden en de braadtijd van deze kalkoen is een stuk korter dan de ‘gewone’ kalkoen. Ook hoef je deze kalkoen niet te bedruipen.
Er wordt bij de KellyBronze kalkoen een thermometer meegeleverd, zodat je zeker bent van een goed gegaarde kalkoen.
Je kunt ook testen of de kalkoen helemaal gaar is door met een satéprikker in het dikste gedeelte van de poot te prikken. Als het sap wat hieruit komt helder is, dan is de kalkoen gaar. Als dit nog enigszins roze is, zet de kalkoen dan weer in de oven en bak deze dan nog ongeveer 15 minuten. Doe de test dan nog eens.
Ik heb het geheime recept van mijn moeder ontfutselt, sssst niet verder vertellen hoor!
Zij gebruikt appels in de kalkoen, appelcider in de ovenschaal en Armagnac om de jus mee af te blussen. Gebruik voor de jus wel een goede (zelfgemaakte) kippen- of gevogeltebouillon of fond.
Ingrediënten
- 1 kalkoen van 4 kg, op kamertemperatuur
- peper en zout
- 1 klontje roomboter
- 3 appels
- verse kruiden als tijm en rozemarijn
- 2 uien
- 4 teentjes knoflook
- 1 flesje appelcider
- 2 el bloem
- 1 scheut Armagnac
- 1 liter kippen- of gevogeltefond
Instructies
- Zet de oven aan op 180˚ C. Check of de kalkoen helemaal schoon en droog is van binnen.
- Schil de appels en verwijder het klokhuis en snijd ze in kwarten.
- Vet een grote diepe ovenschaal in met een klontje roomboter.
- Kruid de buikholte van de kalkoen met zout en peper.
- Stop de appels in de buikholte alsmede de tijm en/of rozemarijn. Leg de kalkoen met de borstkant naar beneden in de ovenschaal. Strooi er genoeg zout en peper over en masseer dit goed in het vel.
- Maak de uien en knoflook schoon en snijd de ui in stukken. Leg dit rondom de kalkoen.
- Schenk de appelcider in de ovenschaal en zet de schaal met kalkoen in de oven.
- Braad de kalkoen zo lang als je hebt uitgerekend. Bedruip de kalkoen elke 30 minuten met het vocht uit de ovenschaal. Draai halverwege de kalkoen om, zodat de kalkoen gelijkmatig bruin kleurt en gaart.
- Controleer of het vlees gaar is door een keukenthermometer in het dikste deel van de borst te steken. Als de inwendige temperatuur 65˚C is (bij een kwaliteitskalkoen) of 82˚C (bij een goedkopere kalkoen), kun je hem uit de oven halen. De kalkoen zal nog iets doorgaren tijdens het rusten.
- Haal de kalkoen dan voorzichtig uit de braadslee en laat hem, losjes bedekt met een dubbele laag aluminiumfolie en theedoeken, minimaal 30 minuten rusten op een snijplank, terwijl je de jus afmaakt.
- Jus: Giet de jus van de kalkoen uit het bakblik door een zeef in een kom. Lepel het meeste vet van de jus. Zet het bakblik op het vuur.
- Zeef de bloem erbij en roer dit door het overgebleven vet in het bakblik.
- Giet een scheut Armagnac erbij en breng aan de kook . Bouillon en braadvocht erbij en dit voor de helft inkoken. Zeef de jus nog een keer en schenk in een kom.
- Fijne feestdagen.