Ga terug
+ servings
Hoe bereid je een Kerst kalkoen. Zet eens met de Kerst een hele kalkoen op tafel. Hoe feestelijk is dat. Maar hoe bereid je een Kerst kalkoen.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 2 uur 30 minuten
Totale tijd 2 uur 45 minuten
Gang Hoofdgerechten, Kerst
Keuken Engels
Porties 8 personen

Ingrediënten
  

  • 1 kalkoen van 4 kg, op kamertemperatuur
  • peper en zout
  • 1 klontje roomboter
  • 3 appels
  • verse kruiden als tijm en rozemarijn
  • 2 uien
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 flesje appelcider
  • 2 el bloem
  • 1 scheut Armagnac
  • 1 liter kippen- of gevogeltefond

Instructies
 

  • Zet de oven aan op 180˚ C. Check of de kalkoen helemaal schoon en droog is van binnen.
  • Schil de appels en verwijder het klokhuis en snijd ze in kwarten.
  • Vet een grote diepe ovenschaal in met een klontje roomboter.
  • Kruid de buikholte van de kalkoen met zout en peper.
  • Stop de appels in de buikholte alsmede de tijm en/of rozemarijn. Leg de kalkoen met de borstkant naar beneden in de ovenschaal. Strooi er genoeg zout en peper over en masseer dit goed in het vel.
  • Maak de uien en knoflook schoon en snijd de ui in stukken. Leg dit rondom de kalkoen.
  • Schenk de appelcider in de ovenschaal en zet de schaal met kalkoen in de oven.
  • Braad de kalkoen zo lang als je hebt uitgerekend. Bedruip de kalkoen elke 30 minuten met het vocht uit de ovenschaal. Draai halverwege de kalkoen om, zodat de kalkoen gelijkmatig bruin kleurt en gaart.
  • Controleer of het vlees gaar is door een keukenthermometer in het dikste deel van de borst te steken. Als de inwendige temperatuur 65˚C is (bij een kwaliteitskalkoen) of 82˚C (bij een goedkopere kalkoen), kun je hem uit de oven halen. De kalkoen zal nog iets doorgaren tijdens het rusten.
  • Haal de kalkoen dan voorzichtig uit de braadslee en laat hem, losjes bedekt met een dubbele laag aluminiumfolie en theedoeken, minimaal 30 minuten rusten op een snijplank, terwijl je de jus afmaakt.
  • Jus: Giet de jus van de kalkoen uit het bakblik door een zeef in een kom. Lepel het meeste vet van de jus. Zet het bakblik op het vuur.
  • Zeef de bloem erbij en roer dit door het overgebleven vet in het bakblik.
  • Giet een scheut Armagnac erbij en breng aan de kook . Bouillon en braadvocht erbij en dit voor de helft inkoken. Zeef de jus nog een keer en schenk in een kom.
  • Fijne feestdagen.