Ik ben niet zo’n taarten- en koekenbakster, maar voor onze verjaardagen heb ik een bakblik achter uit het keukenkastje gehaald. Geen taart gebakken maar heerlijke smeuïge brownies.
Dit is het perfecte basisrecept voor brownies, die je zelf naar smaak kunt aanpassen.
Brownies
Brownies of een chocolade brownie is ook weer zo’n typisch Amerikaans gerecht. Het wordt daar als snack bij de koffie gegeten of warm als nagerecht met een bolletje vanille-ijs. Brownies zijn vrij eenvoudig te maken, met slechts een paar ingrediënten maak je deze platte chocoladecake in no-time.
Ik vind het lekker om de brownies lekker fudgy te bakken, maar anderen vinden brownies weer het lekkerst als ze een beetje kruimig zijn. Ben jij team smeuïge of kruimige brownies?
Deze brownies zijn lekker knapperig aan de buitenkant en fudgy van binnen. Ze hebben een intense chocoladesmaak, de perfecte traktatie voor een chocoholic. En deze blijft ook zo lekker plakken in je mond, zodat je er extra lang van kunt genieten.
Ben jij ook zo gek op brownies? Dan heb ik nog een paar heerlijke brownie recepten voor je:
Brownies in een potje, deze eenpersoonspotjes maak je lekker snel voor jezelf.
Twee kleuren brownie met verse vijgen, heerlijke combi van brownie en cheesecake
Brownies met Knoppers nutbar, brownies gemaakt met nutbars
Brownies gemaakt van zwarte bonen, jaja geloof het of niet, deze brownies zijn echt lekker en ook nog eens verantwoord.
Kruidige mokka brownies, heerlijke brownies met een intense mokkasmaak.
Tips:
Dit is een basisrecept. Je kunt nog andere ingrediënten door het beslag mengen zoals 75 gram gehakte walnoten, hazelnoten of pecannoten.
Ook lekker is vers fruit erdoor zoals kersen, frambozen of blauwe bessen.
Breng het beslag op smaak met bijvoorbeeld kaneelpoeder, speculaaskruiden (met de feestdagen) of koffiepoeder.
Bestrooi de brownies eventueel nog met poedersuiker voordat je ze gaat serveren.
Recept Heerlijke smeuïge brownies:
Ingrediënten
- 250 gr pure chocolade
- 150 gr roomboter
- 4 eieren
- 200 gr bruine basterdsuiker
- 1 tl vanille extract
- 150 gr zelfrijzend bakmeel
- 1 el cacaopoeder
Instructies
- Verwarm de oven voor op 170˚C en bekleed een vierkant bakblik van 24 centimeter met bakpapier.
- Hak de pure chocolade in stukjes en snijd de boter in blokjes. Doe dit samen in een glazen kom en zet deze boven een pannetje met heet water. Laat dit au-bain-marie smelten.
- Klop ondertussen de eieren luchtig met basterdsuikersuiker en vanille in 2-3 minuten. Zeef dan de bloem en cacaopoeder erboven en spatel dit door het eimengsel.
- Voeg hierbij de gesmolten chocolade en boter en roer dit erdoor heen.
- Giet het in het bakblik, zet dit op een ovenplaat en schuif het in de oven.
- Bak de brownies in ongeveer 35 minuten smeuïg of in 45 minuten iets droger.
- De bovenkant is dan krokant en van binnen is het nog enigszins zacht (de brownie wordt vanzelf stevig als het afkoelt).
- Haal het uit de oven, laat goed afkoelen voordat je het in stukken snijdt.
- Je kunt de brownies goed ingepakt 3-4 dagen bewaren, maar ik denk dat ze snel op zijn.