Havermout en chiapudding met verse vijgen

Zoals je in mijn blog Ontbijt je wel? kunt lezen is het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag. Ik probeer elke morgen een ander ontbijtje te maken en deze havermout en chiapudding met verse vijgen is zo’n handig, lekker en gezond ontbijtje wat je de avond klaarzet. Vooral makkelijk als je ’s morgens haast hebt en denkt dat je geen tijd hebt om te ontbijten. Dit verwenontbijtje staat ’s morgens klaar voor gebruik in de koelkast.

Ontbijt

 

Als je goed ontbijt heb je voldoende energie om de hele morgen door te komen. Een goed gevulde maag zorgt ervoor dat je geen snack attacks krijgt. Een goed ontbijt voldoet aan eiwitten, vitamines, mineralen en vezels. Neem er de tijd voor, of maak het ’s avonds klaar.
Vooral eiwitten en vetten zorgen ervoor dat je kunt afblijven van koekjes bij de koffie. Eiwitten zitten in kwark, yoghurt, melk, eieren, kaas, vleeswaren of pindakaas. Gezonde vetten zitten in noten (notenpasta’s zoals pindakaas) en zaden. En in volle melkproducten.
Vezels zitten in volkoren producten zoals brood, knäckebröd, havermout, noten, zaden en ook in groenten en fruit. Vezels zijn belangrijk voor een goede stoelgang en vullen je maag. Combineer dit en je begint de dag al met een goede kickstart.

 

Variëren

 

Variatie is het toverwoord, dus neem in plaats van de boterham met kaas eens een kom kwark met zelfgemaakt granola en vers fruit. Of een chiapudding zoals deze (er staan er ook nog heel veel op de site, zoek ze maar op). Een schaaltje overnight oats (havermout) afgetopt met fruit, levert jouw portie vezels en fruit. Maak een smoothie van vers fruit, yoghurt en havermout erin.
Of maak eens een verantwoord ontbijttaartje, muffins of luchtige havermoutkoekjes in het weekend als je de tijd hebt om iets uitgebreider te ontbijten.
Eieren zijn ook rijk aan eiwitten, maak eens een lekkere omelet, roerei, gebakken ei of een gekookt eitje voor het ontbijt.

 

Toppings:

 

Ik vind het heerlijk om veel toppings aan mijn chiapudding toe te voegen. Hier zijn een paar van mijn favorieten:

Granola, ik ben dol op de extra knapperigheid die het toevoegt aan de romige chiapudding. Probeer mijn zelfgemaakte chai granola.

Fruit, hier heb ik natuurlijk vijgen toegevoegd omdat ze nu in het seizoen zijn. Andere geweldige opties zijn aardbeien, frambozen, bosbessen, banaan, kiwi of wat je maar hebt en waar je zin in hebt! Voeg het fruit en/of de bessen vlak voor het serveren toe, anders kunnen ze zacht worden.

Noten, voeg voor wat extra eiwitten en heel veel extra lekkers wat gehakte knapperige noten toe.

Yoghurt is een geweldige topping, een beetje extra romigheid en smaakcontrast. Ik heb een ongezoete Griekse yoghurtstijl gebruikt die dikker van consistentie is.

 

Tips:

 

Voor het beste resultaat laat je deze pudding een nacht in de koelkast opstijven. Als je weinig tijd hebt, dan minimaal 4 uur.

Hier vind je het recept voor die heerlijke zelfgemaakte vijgenjam*.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Havermout en chiapudding met verse vijgen:

Havermout en chiapudding met verse vijgen. Geen tijd of zin om 's morgens ontbijt klaar te maken? Maak dit ontbijtje dan 's avonds klaar.
Voorbereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 2 uur 5 minuten
Gang Ontbijt, Tussendoortje
Keuken Amerikaans
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 90 gr havermout
  • 2 el chiazaadjes
  • 1 tl kaneelpoeder
  • ½ tl gemberpoeder
  • 250 ml melk
  • 125 ml Griekse yoghurt
  • 4 el vijgenjam*
  • 2 verse vijgen
  • 2 el granola

Instructies
 

  • Meng de havermout met de chiazaadjes, kaneel- en gemberpoeder in een kom.
  • Roer de melk en yoghurt hier doorheen. Laat even staan tot het wat dikker wordt.
  • Spoel de vijgen schoon, verwijder de steelaanzet en snijd 1 vijg in plakken.
  • Lepel de vijgenjam onder in de potjes. Druk 3 plakjes vijg tegen de wand van de potjes en verdeel de pudding over de 2 potjes of glazen.
  • Snijd de andere vijg in kwarten en leg die op de pudding. Lepel er eventueel nog wat granola op. Zet een nacht afgedekt in de koelkast.

2 reacties

  1. Heerlijk! Dank voor het recept! Variatie voor de zondagochtend: Haver/vijgenomelet met zwarte bessen: meng 2 eetlepels havervlokken, scheutje (geiten-)melk, 2 eieren, snufje zout, beetje peper, snufje cayennepeper en een kwart theelepeltje kurkuma. Leg eerst 2 verse vijgen, in acht stukjes gesneden, en een handvol zwarte bessen in de pan. En voeg dan het eiermengsel toe. Bakken in scheutje olijfolie of klontje (liefst Franse of Ardenner) roomboter. Deksel op de pan! Smullen maar!

  2. Dankjewel Arda en wat een heerlijk recept. Dat ga ik ook eens proberen, thnx!
    Groetjes, Hanneke

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating