Harissa kipkebabs met parelcouscous

Ik ben de vriezer een beetje aan het ‘leeg’ eten en daar kwam ik nog kipdijfilets van onze kippenboer Karin van Polderkip tegen. Wat te maken? Het is warm vandaag en ik heb niet zoveel zin om uitgebreid te koken. Het zijn heerlijke harissa kipkebabs met parelcouscous geworden. Die parelcouscous salade had ik gisteren al gemaakt en de kipkebabs smaakten er prima bij. En omdat de parelcouscous salade een Midden-Oosterse smaak heeft, heb ik de smaak van kebabs hier maar op aangepast.

 

Kebab

 

Een kebab is een spies(je) met gekruid vlees. Dit kan lams-, kalfs- of kippenvlees zijn. Het woord kebab komt van het woord kebaba, wat in het Perzisch gebakken vlees betekent. Het kunnen verschillende gerechten op een spies zijn, van gemalen vlees (köfte), döner kebab of sis kebab (sjasliek) zijn.

 

Kip

 

Ik heb dit gerecht met kipdijfilets gemaakt. Dit kippenvlees is heel erg geschikt om spiesjes te maken, omdat het wat vetter is dan kipfilets. Kipfilet wordt snel droog, daarom gebruik ik graag kipdijfilets.
Deze kebabs zijn ook heerlijk op de barbecue. Je kunt het vlees ook op grotere metalen spiesen rijgen. Mocht je houten spiesjes gebruiken op de barbecue, laat de stokjes dan een tijdje in koud water weken. Hierdoor verbranden ze minder snel op de barbecue.

 

Harissa

 

De sambal van de Noord-Afrikaanse landen is toch wel harissa. Het is een pittige smaakmaker gemaakt van rode pepers, knoflook, specerijen en olie. De grotere supermarkten verkopen harissa, maar je vindt het zeker in een Turkse supermarkt. Hier kan je ook nog kiezen uit verschillende soorten van mild, pittig, met rozenwater of citroen.
Als je geen harissa kunt vinden, kan je het altijd nog zelf maken.

 

Parelcouscous

 

Ik ben gek op parelcouscous. Die mini bolletjes pasta waar je zoveel mee kunt doen. Je hoeft het maar heel kort te koken, na ongeveer 10 minuten is het al gaar.
Deze parelcouscous wordt veel gebruikt in de Israëlische, Jordaanse en Libanese keuken.
Je vindt het in de grotere supermarkten of Turkse winkels.
Het recept van de parelcouscous salade met aubergine, courgette en paprika die ik bij de kebabs geserveerd heb, vind je hier*. Je kunt de salade warm, lauwwarm of koud eten.

 

 

Recept Harissa kipkebabs met parelcouscous:

Harissa kipkebabs met parelcouscous. Heerlijke spiesjes met stukjes gekruid kipdijfilet erop, dit samen met een salade van parelcouscous met groenten.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Bijgerechten, Hoofdgerechten
Keuken Midden Oosten
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 500 gr kipdijfilets
  • 2 el harissa
  • 1 tl komijnpoeder
  • ½ citroen, sap ervan
  • 2 teentjes knoflook
  • peper en zout
  • 200 ml Griekse yoghurt
  • 10 blaadjes munt
  • 1 tl harissa
  • peper en zout

Instructies
 

  • Snijd de kipdijfilets in stukken van ongeveer 2 centimeter. Meng in een kom de harissa, komijnpoeder, citroensap, geraspte knoflook, peper en zout met elkaar.
  • Doe het vlees in de kom en meng het goed door de marinade. Laat dit minimaal een half uur marineren. Of maak het de dag ervoor en zet het afgedekt in de koelkast voor een nacht.
  • Rijg de stukjes gemarineerde kip aan de houten prikkers en vet het in met olijfolie.
  • Verhit een grill-, of gietijzeren pan op hoog vuur.
  • Grill de kebabs in ongeveer 3-4 minuten per kant goudbruin en gaar.
  • Maak ondertussen de yoghurtsaus, hak hiervoor de munt fijn en meng dit samen met de harissa door de yoghurt. Breng op smaak met peper en zout.
  • Serveer de kebabs met de saus en parelcouscous salade.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating