Kofta’s of köfte is een vleesgerecht gemaakt van gehakt. Meestal is dit lamsgehakt, maar het kan ook van runder-, kip-, varkens- of schapengehakt of een mengsel hiervan, gemaakt worden. Het gehakt wordt aangemaakt met diverse specerijen, kruiden en uien. Ik heb het met gyroskruiden gemengd en met een lekkere saus van tahin erbij gemaakt en heb het daarom Gyros kofta’s met tahinsaus genoemd.
Kofta’s
Gyros is een Grieks traditioneel gerecht. Het is een grote spies met gekruid en gegrild varkensvlees. Kofta’s worden zowel in de Griekse, Turkse en Midden-Oosterse landen gegeten. Ik heb ze nu met rundergehakt gemaakt, omdat niet iedereen van lamsvlees houdt. Het gekruide gehakt wordt in een gehaktstaafje gevormd en gegrild op de barbecue of in een grillpan. Als je ze op de barbecue wilt bereiden, dank kan je het vlees het beste op een spies rijgen. Je kunt de kofta’s in een pitabroodje of een flatbread serveren, maar ik heb ze nu in een wrap gedaan. Lekker met veel sla en natuurlijk die saus.
De Midden-Oosterse keuken is wel een van mijn favoriete keukens. Er wordt veel met specerijen en verse kruiden gewerkt, waardoor de gerechten heel veel smaak hebben. Komijn, koriander, kaneel en paprikapoeder zijn veel gebruikte specerijen in deze keuken. Omdat er best wel veel specerijen door een kofta gaat, heb ik het nu gemakkelijk gemaakt en een gyroskruidenmix gebruikt. Deze kan je wel vinden in de meeste supermarkten.
Saus
Tahin is ook zo’n typisch Midden-Oosters product. Tahin is een sesampasta. Ik koop het meestal in een Turkse winkel, maar de AH -en andere supermarkten waarschijnlijk ook wel – verkoopt het ook. Yoghurtsaus met tahin is ontzettend lekker, breng dit op smaak met citroensap, knoflook en peper en zout. De saus kan erg dik worden, meng er water doorheen tot je de juiste dikte hebt.
Maar je kunt er ook een lekkere zelfgemaakt hummus bij serveren.
Tips:
- Als je niet van koriander* houdt, vervang dit dan door verse munt en/of peterselieblaadjes.
- Ik heb er nog wat zelfgemaakte Dukkah overheen gestrooid.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Gyros kofta’s met tahinsaus:
Ingrediënten
- 500 gr rundergehakt
- 1 el gyroskruiden
- 4 wrap tortilla's
- 8 tomaten
- 1 rode ui
- verse koriander*
- 1 zakje slamix
Saus
- 4 el yoghurt
- 1 el citroensap
- 4 el tahin (sesampasta)
- 1 knoflookteentje
- peper en zout
Instructies
- Meng de gyroskruiden door het gehakt en maak hiervan 8 kofta's.
- Snijd de tomaten in plakken, de ui in dunne ringen en hak de koriander fijn.
- Bak de kofta’s in een grill- of antiaanbakpan tot ze gaar en goudbruin zijn (ong. 5-6 minuten).
- Maak ondertussen de tahinsaus door de ingrediënten met elkaar te mengen. Mocht de saus te dik zijn, meng het dan met een klein beetje water. Breng op smaak met peper en zout.
- Verdeel de saus over de tortilla's, verdeel de sla en tomaten erover.
- Leg hierop dan 2 kofta's en verdeel de rode ui en korianderblaadjes erover.
- Rol de tortilla's op en smullen maar.