Griekse moussaka zelf thuis maken is wel even een karweitje, maar zoveel lekkerder dan die uit een pak. Maak een grote schaal en zet deze lekker op tafel zodat iedereen zelf kan opscheppen. En als er dan nog wat overblijft, dan heb je de volgende dag nog een lekker maaltje. Of doe de rest in de vriezer, voor als je een keer geen tijd/zin hebt om te koken.
Moussaka is een traditioneel Griekse ovenschotel gemaakt van aubergines, gehakt en aardappelen. Deze worden in laagjes in een ovenschaal bereid met daarop een bechamelsaus. Origineel wordt het met lamsgehakt gemaakt, maar als jij dit niet lekker vindt of je kunt het niet vinden, gebruik dan rundergehakt. Ook wordt er een Griekse schapenkaas gebruikt in dit gerecht, je kunt dit vervangen door Parmezaanse kaas of een andere kaas met heel veel smaak zoals een oude geraspte kaas.
Je kunt in principe alles van te voren bereiden en de schotel dan voor het eten in een oven van 180˚C verwarmen.
Het is een behoorlijk zwaar gerecht, ik wil er nog eens een ‘lichtere’ versie van maken. Je kunt er ook een vegetarische versie van maken door het gehakt te vervangen door vegetarisch gehakt. En als je geen aardappelen wilt gebruiken, vervang die dan voor gegrilde courgetteplakken.
Griekse schotels
Heb je meer zin in een lichtere Griekse schotel, probeer dan eens dit Grieks kabeljauwhaasje met citroen uit de oven.
Recept Griekse moussaka:
Ingrediënten
- 2 aubergines
- olijfolie
- 2 uien, gesnipperd
- 3 knoflookteentjes, geraspt
- 600 gr lamsgehakt
- 1 blikje (400 gr) tomatenblokjes
- 1 el kaneelpoeder
- 1 el komijnpoeder
- 1 el oregano
- 400 gr gekookte aardappelen
- peper en zout
- 60 gr roomboter
- 50 gr bloem
- 500 ml melk
- 40 gr schapenkaas
- 2 eieren
- peper en zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180˚C.
- Maak eerst de bechamelsaus: smelt hiervoor de boter in een pan. Voeg dan de bloem toe en meng dit op laag vuur met elkaar in ongeveer 5 minuten. Voeg nu beetje voor beetje en al roerend de melk toe.
- Breng de saus aan de kook en laat een paar minuutjes koken op laag vuur. Voeg dan 3/4 deel van de geraspte kaas toe tot deze gesmolten is.
- Haal de pan van het vuur en meng de twee geklutste eieren erdoor. Breng op smaak met peper en zout.
- Snijd de aubergine in plakken van 1 centimeter, leg ze op een ovenplaat en smeer ze in met olijfolie en bestrooi ze met zout. Grill ze in ongeveer 20 minuten goudbruin.
- Maak ondertussen de gehaktsaus: fruit de ui en knoflook aan in een bakpan met olijfolie. Voeg het gehakt, kaneel en komijn toe en bak op hoog vuur lekker bruin.
- Doe de tomatenblokjes en oregano erbij en laat dit pruttelen tot de saus is ingedikt. Breng op smaak met peper en zout.
- Smeer een ovenschaal in met olijfolie en bedek de bodem met de gegrilde aubergineplakken. Lepel hierop de saus, snijd de aardappelen in plakjes en verdeel ze hierop.
- Lepel als laatste de bechamelsaus erop en bestrooi met de overgebleven geraspte kaas.
- Bak de moussaka in ongeveer 35-40 minuten in de oven goudbruin.