Ga terug
+ servings
Griekse moussaka. Maak deze heerlijke Griekse ovenschotel eens zelf zonder pakjes of zakjes. Niet te moeilijk, maar dan heb je wel iets heerlijks.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 15 minuten
Gang Hoofdgerechten
Keuken Grieks
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

  • 2 aubergines
  • olijfolie
  • 2 uien, gesnipperd
  • 3 knoflookteentjes, geraspt
  • 600 gr lamsgehakt
  • 1 blikje (400 gr) tomatenblokjes
  • 1 el kaneelpoeder
  • 1 el komijnpoeder
  • 1 el oregano
  • 400 gr gekookte aardappelen
  • peper en zout

Bechamelsaus

  • 60 gr roomboter
  • 50 gr bloem
  • 500 ml melk
  • 40 gr schapenkaas
  • 2 eieren
  • peper en zout

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180˚C.
  • Maak eerst de bechamelsaus: smelt hiervoor de boter in een pan. Voeg dan de bloem toe en meng dit op laag vuur met elkaar in ongeveer 5 minuten. Voeg nu beetje voor beetje en al roerend de melk toe.
  • Breng de saus aan de kook en laat een paar minuutjes koken op laag vuur. Voeg dan 3/4 deel van de geraspte kaas toe tot deze gesmolten is.
  • Haal de pan van het vuur en meng de twee geklutste eieren erdoor. Breng op smaak met peper en zout.
  • Snijd de aubergine in plakken van 1 centimeter, leg ze op een ovenplaat en smeer ze in met olijfolie en bestrooi ze met zout. Grill ze in ongeveer 20 minuten goudbruin.
  • Maak ondertussen de gehaktsaus: fruit de ui en knoflook aan in een bakpan met olijfolie. Voeg het gehakt, kaneel en komijn toe en bak op hoog vuur lekker bruin.
  • Doe de tomatenblokjes en oregano erbij en laat dit pruttelen tot de saus is ingedikt. Breng op smaak met peper en zout.
  • Smeer een ovenschaal in met olijfolie en bedek de bodem met de gegrilde aubergineplakken. Lepel hierop de saus, snijd de aardappelen in plakjes en verdeel ze hierop.
  • Lepel als laatste de bechamelsaus erop en bestrooi met de overgebleven geraspte kaas.
  • Bak de moussaka in ongeveer 35-40 minuten in de oven goudbruin.