Griekse moussaka. Maak deze heerlijke Griekse ovenschotel eens zelf zonder pakjes of zakjes. Niet te moeilijk, maar dan heb je wel iets heerlijks.
Voorbereidingstijd 15 minuten min
Bereidingstijd 1 uur uur
Totale tijd 1 uur uur 15 minuten min
Gang Hoofdgerechten
Keuken Grieks
- 2 aubergines
- olijfolie
- 2 uien, gesnipperd
- 3 knoflookteentjes, geraspt
- 600 gr lamsgehakt
- 1 blikje (400 gr) tomatenblokjes
- 1 el kaneelpoeder
- 1 el komijnpoeder
- 1 el oregano
- 400 gr gekookte aardappelen
- peper en zout
Bechamelsaus
- 60 gr roomboter
- 50 gr bloem
- 500 ml melk
- 40 gr schapenkaas
- 2 eieren
- peper en zout
Verwarm de oven voor op 180˚C.
Maak eerst de bechamelsaus: smelt hiervoor de boter in een pan. Voeg dan de bloem toe en meng dit op laag vuur met elkaar in ongeveer 5 minuten. Voeg nu beetje voor beetje en al roerend de melk toe.
Breng de saus aan de kook en laat een paar minuutjes koken op laag vuur. Voeg dan 3/4 deel van de geraspte kaas toe tot deze gesmolten is.
Haal de pan van het vuur en meng de twee geklutste eieren erdoor. Breng op smaak met peper en zout.
Snijd de aubergine in plakken van 1 centimeter, leg ze op een ovenplaat en smeer ze in met olijfolie en bestrooi ze met zout. Grill ze in ongeveer 20 minuten goudbruin.
Maak ondertussen de gehaktsaus: fruit de ui en knoflook aan in een bakpan met olijfolie. Voeg het gehakt, kaneel en komijn toe en bak op hoog vuur lekker bruin.
Doe de tomatenblokjes en oregano erbij en laat dit pruttelen tot de saus is ingedikt. Breng op smaak met peper en zout.
Smeer een ovenschaal in met olijfolie en bedek de bodem met de gegrilde aubergineplakken. Lepel hierop de saus, snijd de aardappelen in plakjes en verdeel ze hierop.
Lepel als laatste de bechamelsaus erop en bestrooi met de overgebleven geraspte kaas.
Bak de moussaka in ongeveer 35-40 minuten in de oven goudbruin.