Gratin van spruitjes

Spruitjeshaters opgelet! Ook al houd je niet van deze groente, deze gratin van spruitjes is echt lekker. Manlief die ook niet zo dol op spruitjes is, heeft de hele schaal leeggegeten, nou dat wil wat zeggen. Romige spruiten met lekkere kaas, knoflook en tijm erdoor wil je proberen. En ja, spruitjes kunnen lekker zijn, vooral als je ze niet te lang kookt.

 

Gratin

 

Ik noem het nu gratin, maar het is eigenlijk een gratin dauphinoise. Op deze manier maak je van alle groenten en aardappelen een heerlijk bijgerecht. Het van oorsprong Franse gerecht bestaat origineel uit dunne plakjes aardappel met room, knoflook en kruiden wat in de oven gegaard en gegratineerd wordt. Officieel gaat er geen kaas bij, maar geraspte kaas door de room maakt het natuurlijk wel heel erg lekker.

 

Dus als jij een kaasliefhebber bent, meng er dan zoveel kaas in als jou lekker lijkt. Dit kan geraspte Gruyère, Parmezaanse of oude kaas zijn.
In sommige recepten wordt er ook nog paneelmeer of broodkruimels gebruikt om over het gerecht te strooien, waardoor het een extra krokante textuur krijgt.

 

Je kunt heel veel verschillende groenten gebruiken voor een gratin, zoals bijvoorbeeld pompoen, pastinaak, zoete aardappel, bloemkool, aardpeer of een combinatie van knolgroenten .

 

Spruiten

 

Spruitjes zijn eigenlijk minikooltjes die vooral in de winter gegeten worden. En dat komt goed uit, want ze zitten vol met vitamine C, dat kunnen we in deze periode goed gebruiken. Kook ze niet te lang, daar worden ze niet lekker van.
Voor het koken snijd je het kontje eraf en verwijder je de buitenste (lelijke) blaadjes.
Ik heb de spruitjes eerst doormidden gesneden en kort gekookt (4 minuten) en daarna met koud water afgespoeld. Hierdoor blijven ze mooi groen en hoef je ze niet al te lang in de oven te garen en hebben ze een lekkere textuur.
Spruitjes zijn veelzijdig. Eens ze eens rauw, geschaafd in een salade. Of bak of rooster ze, maak er een stamppotje van of gebruik ze in een frittata.

 

 

Recept Gratin van spruitjes:

Gratin van spruitjes. Spruitjeshaters opgelet! Ook al houd je niet van deze groente, deze gratin van spruitjes is echt lekker.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 35 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Bijgerechten, Kerst, Vegetarisch
Keuken Frans
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 750 gr spruitjes
  • 1 el boter
  • 150 ml room
  • 1 teentje knoflook, geraspt
  • 100 gr oude geraspte kaas
  • 4 takken tijm
  • peper en zout

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200˚C en vet de ovenschaal in met boter.
  • Maak de spruitjes schoon en snijd ze doormidden. Kook de spruitjes 4 minuten in kokend water met zout. Giet ze dan af en laat goed uitlekken.
  • Schenk de room in de ovenschaal. Meng dit met de knoflook, 75 gram geraspte kaas, tijmblaadjes en ruim peper en zout.
  • Meng hierdoor de gekookte spruitjes en bestrooi met de overgebleven geraspte kaas. Zet de schaal in de oven.
  • Laat de spruitjes ongeveer 30 minuten in de oven tot ze zacht geworden zijn (check dit door erin te prikken).
  • Zet de schaal op tafel (waarschuw wel iedereen dat de schaal heet is!).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating