Ineens dacht ik van de week aan de boerenomelet, zo’n succesnummer voor de lunch in het restaurant van mijn ouders. Ik vond dit altijd heel erg lekker, maar had het nog nooit zelf gemaakt. Hoogste tijd om de goed gevulde boerenomelet van onze chef te maken. En ja, het was weer superlekker. Eet deze omelet als lunch of zelfs als avondmaaltijd.
Gevulde omelet met groenten
Een boerenomelet is een omelet gevuld met lekker veel groenten en spekjes voor extra smaak. De ene doet er wel aardappel bij en de andere niet, maar volgens mij zat er bij ons wel aardappel bij. Heb het nog aan mijn moeder en broertje gevraagd, zij hebben deze omelet namelijk ook heel vaak gemaakt. Ik heb precies dezelfde ingrediënten van weleer genomen, maar maak de omelet met de ingrediënten die jij lekker vindt.
Als er een kok bij ons kwam solliciteren, dan mochten ze eerst mee-eten en daarna moest hij of zij een omelet bakken. Dit waren de maatstaven voor mijn moeder. Als hij of zij snel at, wist ze dat het iemand was die snel kon werken. De ultieme test was natuurlijk een goede omelet bakken. Als je dit niet kon, dan maakte je geen kans bij mijn moeder.
De perfecte omelet
Een perfecte omelet bakken lijkt zo makkelijk, maar het is nog een hele kunst. Ik vind het lekker als de omelet nog een beetje zacht van binnen is, dit heet baveuse op z’n Frans. Dit betekent dat de omelet wel lekker luchtig is, gaar aan de buitenkant, maar zacht (bijna gaar) vanbinnen.
Hoe maak je een omelet:
- Kluts allereerst de eieren in een kom en voeg wat melk of room toe (en peper en zout).
- Gebruik een goede antiaanbakpan of een pan met een dikke bodem.
- Laat een klont boter met wat olie smelten in een pan (op niet al te hoog vuur) en giet hierin het eimengsel. Verdeel het mengsel goed over de hele bodem.
- Duw met een spatel de omelet een beetje naar binnen vanaf de zijkant van de pan.
- Bak de omelet niet op te hoog vuur; hij mag niet te bruin worden.
- Als de omelet bijna gaar is, haal je de pan van het vuur. De omelet zal nog iets verder garen in de warme pan.
- Beleg een helft van de omelet met de groenten en vouw hem dan voorzichtig dubbel.
De boerenomelet is typisch Nederlands. Zo is de frittata typisch Italiaans en de tortilla een typisch Spaanse omelet.
Bonus tip:
- Maak er een Franse omelet van door de omelet te vullen met ratatouille.
- Je kunt voor het gemak een zak Hollandse roerbakgroenten nemen en deze roerbakken in plaats van alle groenten apart schoon te maken en te blancheren.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Boerenomelet maken
Hieronder kan je zien hoe je een boerenomelet moet maken: