Gevulde boerenomelet als avondeten

Deze week dacht ik ineens aan de boerenomelet, een klassieker voor de lunch in het restaurant van mijn ouders. Ik vond het altijd heerlijk, maar had het nog nooit zelf gemaakt. Hoogste tijd om de goed gevulde boerenomelet van onze chef te bereiden.

En ja, het was weer superlekker. Deze omelet is perfect als lunch of zelfs als avondeten. Het is een vullend en voedzaam gerecht dat je gemakkelijk kunt aanpassen aan wat je in huis hebt.

Gevulde omelet met groenten

Een boerenomelet is een stevige omelet gevuld met lekker veel groenten en spekjes voor extra smaak. De ene versie bevat aardappel, de andere niet. Bij ons zat er volgens mij altijd aardappel in, dus die mocht niet ontbreken. Voor de zekerheid heb ik het nog even nagevraagd bij mijn moeder en broertje, die deze omelet vaak maakten.

Ik heb precies dezelfde ingrediënten gebruikt als vroeger, maar je kunt de omelet vullen met wat jij lekker vindt.

In het restaurant van mijn ouders was een omelet bakken dé test voor sollicitanten. Eerst moesten ze mee-eten, zodat mijn moeder kon zien of ze snel werkten. Daarna kwam de ultieme proef: een omelet bakken. Wie dat niet goed kon, had geen kans in de keuken.

De perfecte omelet

Een omelet bakken lijkt eenvoudig, maar het is een kunst op zich. Ik hou ervan als de binnenkant nog een beetje zacht is – in het Frans noemen ze dit ‘baveuse’. Dat betekent dat de omelet luchtig en gaar is aan de buitenkant, maar nog nét een beetje zacht vanbinnen.

Hoe maak je een omelet?

  • Kluts de eieren in een kom en voeg melk of room toe, plus peper en zout.
  • Gebruik een goede antiaanbakpan of een pan met een dikke bodem.
  • Laat een klont boter met wat olie smelten in de pan op laag vuur.
  • Giet het eimengsel in de pan en verdeel het goed.
  • Duw met een spatel de omelet voorzichtig naar binnen vanaf de zijkant van de pan.
  • Bak de omelet niet te heet; hij mag niet te bruin worden.
  • Haal de pan van het vuur als de omelet bijna gaar is – hij gaart vanzelf nog iets door.
  • Beleg één helft met groenten en vouw hem voorzichtig dubbel.

Deze omelet is niet alleen heerlijk als lunch, maar kan ook prima als avondeten worden geserveerd. Serveer er bijvoorbeeld een frisse salade bij of een sneetje knapperig brood voor een complete maaltijd.

Omeletvariaties

De boerenomelet is typisch Nederlands. In Italië kennen ze de frittata, die vaak met kaas en kruiden wordt bereid. In Spanje maken ze tortilla, een stevige omelet met aardappel en ui.

Tips

  • Maak er een Franse omelet van door hem te vullen met ratatouille.
  • Gebruik een zak Hollandse roerbakgroenten als je geen zin hebt om alle groenten apart schoon te maken en te blancheren.

Heb je dit recept gemaakt? Laat een reactie en beoordeling achter.

Gevulde omelet recept:

De boerenomelet was ontzettend populair in het restaurant van mijn ouders en nu heb ik die heerlijke omelet eindelijk gemaakt!
Voorbereidingstijd 7 minuten
Bereidingstijd 13 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Hoofdgerechten, Lunch
Keuken Nederlands
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 1 prei
  • 1 wortel
  • 100 gr sperzieboontjes
  • 1 rode paprika
  • 2 gekookte aardappelen
  • 100 gr doperwten
  • 2 el boter
  • 1 el olie
  • 125 gr spekreepjes
  • 6 eieren
  • 50 ml melk

Instructies
 

  • Snijd de prei in dunne ringen en spoel ze schoon onder de koude kraan in een vergiet. Laat dit uitlekken. Schil de wortel en snijd deze in kleine blokjes.
  • Maak de boontjes schoon en snijd ze dan doormidden, snijd de paprika in stukjes en de gekookte aardappelen in blokjes.
  • Blancheer de wortel, boontjes en paprika in kokend water, giet dan af en laat uitlekken.
  • Smelt een lepel boter in een koekenpan en bak hierin de spekreepjes goudbruin. Voeg de prei toe en bak dit even mee.
  • Doe dan de rest van de groente en aardappelblokjes erbij en bak dit ook even mee. Breng op smaak met peper en zout.
  • Kluts ondertussen de eieren goed los met melk, voeg dan peper en zout toe. Smelt een eetlepel boter met de olie in een antiaanbak koekenpan en schenk dan het eimengsel erin.
  • Bak op laag vuur de omelet in de koekenpan aan één kant zoals hierboven beschreven. Als de omelet bijna gaar is, beleg je de helft met de groenten en vouw je de omelet dicht.
  • Serveer de omelet met lekker brood en boter.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating