Geroosterde bloemkoolsalade met dukkah

Het roosteren van bloemkool geeft het een diepe aardse smaak die heel goed past bij de smaken in deze salade. Deze geroosterde bloemkoolsalade met dukkah is een gemakkelijke manier om je groenten op te fleuren, vooral geserveerd met een lekkere dressing en de dukkah. Lekker als voorgerecht of bijgerecht.
Als het om groenten gaat, vind ik in veel gevallen een eenvoudige oplossing: als je twijfelt, rooster het dan. Het is waar dat dit niet noodzakelijkerwijs voor alles werkt, maar het geldt zeker voor heel veel groenten.

Een van mijn favoriet is ook geroosterde broccoli, gewoon in olijfolie gebakken en bestrooid met een beetje zout. Bloemkool kan in theorie op dezelfde manier worden behandeld. Door het te roosteren en met een beetje dukkah, krijg je met minimale inspanning een extra kick van smaak.
Deze bloemkool is zo gemakkelijk te bereiden en is een heerlijke manier om een verder eenvoudige groente veel interessanter te maken. De smaken zijn delicaat, maar werkelijk heerlijk en ik hoop dat je het binnenkort eens gaat proberen.

Bloemkool

Deze groente is toch wel erg populair in ons land. Daar waar het vroeger met een kaassaus of een witte saus en nootmuskaat werd geserveerd, kan je tegenwoordig bloemkool op zoveel andere manieren bereiden. Denk aan bloemkoolsteaks, bloemkoolrijst, bloemkoolsoep, bloemkoolstamppot of geroosterd zoals in dit recept.

Snijd de bloemkool in roosjes om het koken te versnellen. Verdeel grotere roosjes in kleinere stukken door ze door het midden te snijden. Dit geeft ook een platte kant die iets makkelijker bruin wordt. Idealiter wil je dat de stukken even groot zijn, zodat ze gelijkmatig kunnen worden gegaard.
Je kunt ze eventueel ook roosteren op een bakplaat in de oven.

Dukkah

Dukkah is een noten-kruidenmix die je gemakkelijk zelf thuis maakt, maar die je ook kant-en-klaar kunt kopen. Het is geweldig voor het toevoegen van een vleugje smaak aan salades, op toast en voor het roosteren van groenten zoals deze.
De dukkah-smaak is hierin niet overdreven dominant. Maar het verhoogt wel de smaak van deze geroosterde groente om net dat beetje specialer te zijn.

Tips:

  • Het recept voor zelfgemaakte dukkah* vind je hier.
  • Ingelegde citroen en granaatappelsiroop vind je sowieso in een Turkse winkel of bij de grotere supermarkten.
  • Je kunt het eventueel vervangen door citroenrasp en balsamico siroop.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

Recept Geroosterde bloemkoolsalade met dukkah:

Geroosterde bloemkoolsalade met dukkah. Als je bloemkool roostert krijgt het een heerlijke smaak en in combinatie met deze salade is het heel bijzonder.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Bijgerechten, Lunch, Salades, Vegetarisch, Voorgerechten
Keuken Midden Oosten
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 1 bloemkool
  • ½ ingelegde citroen
  • 4 takjes munt
  • 1 rode peper
  • 2 el boter
  • 60 gr rozijnen
  • 100 gr pitloze blauwe druiven
  • 2 el dukkah*

Dressing

  • 1 sjalot
  • 2 tl Dijonmosterd
  • 2 el walnootolie
  • 2 el olijfolie
  • 1 el granaatappelsiroop
  • 1 tl rasp van sinaasappel
  • 1 el sap van sinaasappel
  • peper en zout

Instructies
 

  • Dressing: Snipper de sjalot en doe dit in een jampotje samen met de overige ingrediënten voor de dressing. Schud dit goed door elkaar totdat er een dikke emulsie ontstaat.
  • Breng de dressing eventueel op smaak met peper en zout.
  • Snijd de bloemkool in hele kleine roosjes. Snijd het vruchtvlees uit de ingelegde citroen en snijd de schil in kleine blokjes. Hak de muntblaadjes fijn. En snijd de rode peper fijn.
  • Bak de bloemkoolroosjes in boter in een grote bakpan op middelhoog vuur tot de bloemkool goudbruin is. Haal ze uit de pan en laat afkoelen.
  • Mix alle ingrediënten met de dressing in een grote slabak, verdeel de salade op de borden en strooi wat dukkah erover.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating