Ik had nog wat Opperdoezer Ronde aardappelen over van de Foodybox zomer. Tevens mocht ik drie soorten garum van 621 Ferments ontvangen en ik had nog zwarte knoflook in huis. Ik heb deze drie gecombineerd in dit heerlijke aardappelgerecht. Geplette aardappelen met zwarte knoflook-olie is het perfecte bijgerecht bij elk gerecht waar je anders gebakken aardappeltjes zou eten. Heerlijk bij vlees, kip, vis of bij een barbecue.
Extra krokante aardappelen
Hier deel ik het geheim om de meest perfecte en superkrokante aardappelen te maken.
Bij deze methode kook je de aardappelen eerst en rooster je ze vervolgens in de oven. Hier zijn de twee essentiële tips om de aardappelen lekker knapperig te maken aan de buitenkant:
Vergroot het oppervlak. Dit kan op twee manieren. De eerste manier is om de aardappelen grof te schudden nadat ze zijn voorgekookt. Hierdoor kan er een ruw oppervlak aan de buitenkant ontstaan.
De tweede manier is om sommige aardappelen te pletten. Hierdoor kan er meer oppervlak aan de buitenkant worden blootgesteld, waardoor de verhouding van knapperige buitenkant tot luchtige binnenkant toeneemt. Dit recept laat zien hoe je heerlijk knapperige aardappelen uit de oven maakt, gecombineerd met een zoete en hartige zwarte knoflook-olie.
Je leest het allemaal hieronder in het recept.
Zwarte knoflook
Hier geef ik je de basisinformatie over zwarte knoflook, inclusief hoe je ermee kunt koken. En natuurlijk krijg je een aantal van mijn favoriete zwarte knoflook-recepten. Dus als je dit recept lekker vindt, bekijk die dan zeker!
Terwijl sommige mensen zeggen dat het gefermenteerde knoflook is, is dit technisch gezien onjuist. Het is gewone knoflook die langzaam gekarameliseerd wordt (wat de Maillard-reactie gebruikt) gedurende een periode van weken bij lage temperatuur.
Hierdoor ontstaat een werkelijk unieke kleur, textuur en smaak. Zwarte knoflook wordt niet verbrand, maar krijgt een diepzwarte kleur door het karamellisatie-proces.
Sinds ik zwarte knoflook heb gekregen, ben ik gaan experimenteren met verschillende toepassingen en recepten.
Hieronder staan een paar van mijn favoriete zwarte knoflookrecepten:
Biefstuk met zwarte knoflookmayonaise
Gegrilde asperges met zwarte knoflookboter
Salade met boterboontjes en zwarte knoflookdressing
Geroosterde kip met zwarte knoflook
Koolraappuree met zwarte knoflook
Hamburger met zwarte knoflook en feta
Gekarameliseerde witlof met zwarte knoflook
Varkenshaas met Marsala en zwarte knoflook
Zwarte knoflook ijs met whisky
Bruschetta met paddenstoeltjes en zwarte knoflook
Tips:
De garum zwarte knoflook* kan je eventueel vervangen door een dikke balsamico.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.