Ik mocht weer van die mooie gekleurde wortelen ontvangen die van De Zonneheerdt komen. Ze zaten in de Flevourbox van april. Wij zijn gek op wortelen en ik heb daarom ook diverse wortelrecepten op de site staan. Nu wilde ik iets heel anders maken, het is deze super lekkere gele curry van wortelen geworden. Een niet zo’n moeilijk te maken vegetarische curry.
Wortelen
Wortelen zijn er in diverse soorten en maten. Je hebt de grote winterwortel (peen), bospeen, waspeen en gekleurde wortelen in de kleuren wit, geel, rood en paars. Elk soort heeft zijn eigen smaak, de ene is wat zoeter dan de ander.
Wortelen zijn niet alleen heel erg lekker, ze zijn ook nog eens supergezond. En je kunt ze op allerlei manieren bereiden, zoals koken, stoven, wokken, bakken, in de oven roosteren, er een soep van maken of rauw verwerken in een salade, etc.
Omdat de wortelen die ik gebruikt hebt, verschillende diktes hadden, heb ik ze in schuine stukken gesneden zodat ze allemaal gelijk gaar zijn. Mocht je wortelen hebben die even dik zijn, dan kan je ze in dunne plakken snijden. Het voordeel daarvan is dat de plakjes sneller gaar zijn. Ik heb de curry gemaakt van de gekleurde wortelen, maar op het laatste moment toch maar besloten om de paarse er niet in te doen. Was bang dat de curry dan roze of misschien zelfs een grauwe kleur zou krijgen. Maar het maakt niet uit welke kleur wortel je gebruikt, je kunt dus ook gewoon de oranje nemen.
Curry
Er bestaan heel veel curryrecepten, zo heb je o.a. de rode, groene en gele curry’s in Thailand.
De rode curry pasta (boemboe) wordt gemaakt van o.a. rode pepers, knoflook, sjalot, galangal, knoflook, citroengras, laos, koriander en komijn.
De groene curry pasta wordt gemaakt van o.a. groene pepers, ui, knoflook, gember, galangal, kurkuma, koriander, komijn, citroengras en verse koriander.
En de gele curry pasta van o.a. sjalot, knoflook, gember, citroengras, cayennepeper, kurkuma, koriander, komijn, kardamom, kaneel en citroengras.
Door de kruiden die gebruikt worden, krijgen de curry’s hun kleur. De rode curry is het meest pittig, dan komt de groene en als laatste de gele. Maar je kunt ze allemaal zo pittig of juist minder pittig maken als je zelf wilt. Deze curry’s worden meestal gemaakt met kokosmelk.
Erbij
Gekookte witte rijst of zilvervliesrijst is erg lekker bij deze curry. Maar je kunt het ook serveren met zelfgemaakt naanbrood.
Recept Gele curry van wortelen:
Ingrediënten
- 2 el olijfolie
- 1 grote ui
- 3 teentjes knoflook
- 3 cm gember
- 10 gr verse koriander
- 1 kilo wortelen
- 1 el korianderpoeder
- 1 el kurkuma
- 1 el gerookte paprikapoeder
- 1 blik kokosmelk
- 250 ml groentebouillon
- peper en zout
Instructies
- Snipper de ui, rasp de knoflook en gember. Hak de steeltjes van de koriander fijn en bewaar de blaadjes voor garnering.
- Doe de olie in een (hapjes)pan en bak hierin de ui, knoflook en gember op middelhoog vuur (niet bruin laten worden!).
- Schrap of schil ondertussen de wortelen en snijd ze in stukken of in dunne plakjes. Doe de wortelen, korianderpoeder, kurkuma en paprikapoeder in de pan bij de ui en bak dit even mee.
- Doe dan de kokosmelk, bouillon en koriandersteeltjes erbij en breng aan de kook. Zet het vuur lager, doe een deksel op de pan en laat ongeveer 20 minuten pruttelen.
- Check tussendoor of de wortelen gaar zijn door erin te prikken. Als de wortelen zacht zijn, kan je de pan van het vuur halen en garneer je het met de korianderblaadjes.
4 reacties
lekkere basis.
Ik heb er wortel, spruitjes en broccoli in gedaan. Dan krijg je een mooi kleurig recept.
Beste Ton, super leuk en lekker dat je er nog andere groenten bijgedaan hebt. Hoop dat het gesmaakt heeft. Mvg, Hanneke
Het is een heerlijk recept. Ik dacht dat we er twee dagen van konden eten maar alles ging op.
Het heeft zeker gesmaakt.
Haha, dat is een goed teken dat alles op ging!