Het is zomer en dat betekent het seizoen van de courgettes. Ik zag gele courgettes liggen bij mijn groenteboer en heb die samen met een groene gekocht. Ik heb ze rondom geroosterd op de barbecue en toen in stukken gesneden en er een lekkere dressing en verse kruiden bij gedaan. Deze heerlijke gegrilde courgettes met noten en kruiden wil je proeven!
Courgettes
Behalve groene courgettes zijn er ook gele, witte, gestreepte en kleine bolcourgettes te koop bij de groenteboer. Courgettes kan je met schil en al eten, spoel ze wel even van tevoren schoon onder de koude kraan. Verwijder dan het kopje en het kontje en verwerk het dan verder. Als je een hele grote courgette hebt, lepel dan de zaden eruit. Snijd hiervoor de courgette in de lengte doormidden en schraap dan met een lepeltje de zaadlijsten eruit.
Ook als je courgettes gaat vullen, lepel je het binnenste eruit.
Courgettes hebben weinig smaak van zichzelf, maar kunnen wel op vele manieren bereid worden. Je kunt courgettes rauw eten, ze grillen, bakken, wokken, in de oven bereiden, er pastaslierten van maken, soep ervan maken of het verwerken in een cake. Ook de courgettebloemen zijn eetbaar.
Ik vind het heel erg lekker om ze te grillen, dan krijgen ze meer smaak.
Koop het liefst de kleinere exemplaren, die hebben een steviger structuur en meer smaak. Courgettes moeten wel mooi donkergroen en stevig zijn. Bewaar ze niet te koud, het liefst buiten de koelkast op een donkere en koele plek. Zo blijven ze wel een week goed.
Noten
Ik heb nu hazelnoten gebruikt in dit recept, maar je kunt ook pecannoten, walnoten, cashewnoten, amandelen of pistachenoten gebruiken. Wat jij maar in huis hebt.
Kruiden
Mijn kruidentuin staat overvol en dat is heerlijk. Een lekker kruid bij courgettes is sowieso verse munt, maar peterselie, bieslook, dille, oregano, basilicum, dragon, rozemarijn en tijm zijn ook een goede combinatie met courgettes.
Recept Gegrilde courgettes met noten en kruiden:
Ingrediënten
- 1 gele courgette
- 1 groene courgette
- 2 el olijfolie
- 30 gr hazelnoten
- ½ teentje knoflook
- 15 gr dille, munt en oregano
- 2 el citroensap
- 5 el olijfolie
- peper en zout
Instructies
- Spoel de courgettes schoon en dep ze droog. Snijd ze in de lengte doormidden, snijd deze helften ook weer doormidden en smeer ze dan in met olijfolie en bestrooi met zout.
- Rooster de hazelnoten in een droge pan tot ze gaan geuren. Haal ze uit de pan en laat ze afkoelen. Hak ze dan fijn en doe ze in een grote kom.
- Rasp de knoflook en doe dit bij de walnoten, samen met de andere ingrediënten voor de dressing. Meng alles goed door elkaar en breng op smaak met peper en zout.
- Hak de kruidenblaadjes grof en meng ¾ deel hiervan door de dressing.
- Grill de courgette op de barbecue of in een grillpan in 5-8 minuten tot ze rondom goudbruin zijn. Leg ze dan op een snijplank en snijd ze in stukken van ongeveer 2 centimeter.
- Doe dit in de kom bij de dressing en meng alles goed door elkaar. Doe dit op een schaal of bord. Garneer met de overgebleven kruiden.