Geglaceerde asperges met zwarte knoflook

Ja het aspergeseizoen is begonnen, het witte goud is er weer. Deze keer heb ik de witte met de groene gemengd en er overheerlijke geglaceerde asperges met zwarte knoflook van gemaakt. Zoals jullie misschien wel weten, ben ik gek op asperges en gek op zwarte knoflook, reden voor mij om deze eens te combineren.

 

Asperges

 

Wist jij dat asperges heel erg gezond zijn, ze zitten vol met voedingsvezels die zorgen voor een goede spijsvertering. Daarnaast zitten ze vol met vitaminen en mineralen. Ze bevatten nauwelijks calorieën en/of koolhydraten.
Verse asperges kan je herkennen door mooie glanzende stengels en als je ze tegen elkaar wrijft moeten ze een piepend geluid maken. De onderkanten van de asperges mogen er niet al te droog uitzien.
Je kunt asperges het beste omwikkelen met een natte theedoek en in de groentelade van je koelkast bewaren. Op deze manier blijven ze wel een paar dagen goed.
Gebruik een goede dunschiller om ze te schillen. Houd ze voorzichtig bij het kopje vast en schil ze dan overlappend van boven naar beneden.

 

Asperges zijn neutraal van smaak en daarom makkelijk te combineren in zeer verschillende gerechten. Maar stiekem vind ik ze op de klassieke manier bereid met ham, eieren en botersaus toch wel erg lekker.

 

Ik heb voor dit gerecht witte en groene asperges gebruikt, maar je kan natuurlijk ook alleen witte of groene gebruiken. Houd er wel rekening mee dat de witte asperges een iets langere gaartijd hebben dan de groene. Ik heb de groene deze keer wel geschild, omdat ik denk dat ze dan meer de smaak van de bouillon zullen opnemen.
Afhankelijk van de dikte van de asperges zal dit gaartijd 10-15 minuten zijn. Laat ze niet al te zacht worden, ze mogen nog wel een bite hebben.

 

Wil jij asperges op een hele andere manier bereiden, maak dan ook eens deze Geroosterde groene asperges met nagelkaas.

 

 

Recept geglaceerde asperges met zwarte knoflook:

Geglaceerde asperges met zwarte knoflook. Dit is een heerlijke bereiding van asperges en die zwarte knoflook is er ook zo lekker bij.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Bijgerechten, Vegetarisch
Keuken Nederlands
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 350 gr witte asperges
  • 350 gr groene asperges
  • 50 gr roomboter
  • 500 ml bouillon
  • 2 salieblaadjes
  • 4 teentje zwarte knoflook
  • peper en zout

Instructies
 

  • Schil de asperges en breek de harde onderkantjes eraf.
  • Doe de bouillon en roomboter in een bakpan en breng dit tegen de kook aan tot de boter gesmolten is. Doe de salieblaadjes en in plakjes gesneden zwarte knoflook erbij.
  • Leg de witte asperges in deze bouillon en kook ze ongeveer 5 minuten op laag vuur.
  • Voeg dan de groene asperges toe en laat dit zo lang koken tot de asperges gaar zijn en het vocht verdampt is. Draai ze wel af en toe om zodat ze rondom garen.
  • Hussel ze nog even voorzichtig door, zodat ze allemaal mooi glanzen en het vocht als dikke saus aan de asperges kleeft (glaceren heet dat).
  • Haal de asperges voorzichtig uit de pan met een lange spatel en leg ze op een mooie schaal of bord en verdeel de zwarte knoflook erover.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating