Gefrituurde Inktvisfrietjes met Spicy Aioli

Gefrituurde inktvisringen zijn in de Middellandse Zee landen erg populair. Lekker als voorgerecht, hapje (tapas) of hoofdgerecht. Voor deze gefrituurde inktvisfrietjes met spicy aioli heb ik een pijlinktvis gebruikt die ik meekreeg na een perslunch van het Nederlands Visbureau. Ik heb de inktvis zelf thuis schoongemaakt en in repen van ongeveer 1 centimeter dik gesneden. Natuurlijk kan je ze ook in ringen snijden. Of kant-en-klare ringen (uit de diepvries) kopen.

Pijlinktvis

Deze Hollands gevangen pijlinktvis is supermals, niet van de rubberen ringen die je wel eens koopt. Dit komt o.a. door de manier waarop ze gevangen worden. Lees er hier alles over en ook hoe je de pijlinktvis het beste kunt schoonmaken*.
De truc is ook om de inktvis zo kort en heet mogelijk te frituren of bakken, voor het beste malse resultaat.

Van de andere pijlinktvis heb ik deze heerlijke zwarte orzotto gemaakt.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

Recept Gefrituurde Inktvisfrietjes met Spicy Aioli:

Gefrituurde inktvisfrietjes met spicy aioli. Van een verse pijlinktvis heb ik deze heerlijke krokante frietjes gemaakt geserveerd met een spicy aioli.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang Hoofdgerechten, Lunch, Tapas/Hapjes/Snacks, Vis
Keuken Spaans
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 1 pijlinktvis*
  • zonnebloemolie
  • 20 gr bloem
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • snuf zout
  • 1 ei
  • scheutje ijskoud water
  • 2 el mayonaise
  • 1 el olijfolie
  • 1 teentje knoflook, geraspt
  • 1/2 rode peper
  • 1 tl citroenrasp
  • zeezout

Instructies
 

  • Snijd de pijlinktvis in repen of ringen van 1 centimeter breed. Dep ze goed droog!
  • Doe ongeveer 4 centimeter olie in een koekenpan en verhit de olie tot 180˚C.
  • Meng in een kom de bloem, gerookte paprikapoeder en zout met elkaar. Voeg er een geklutst ei toe en meng dit samen met een scheutje water tot een niet te dik beslag.
  • Meng de inktvis door het beslag en frituur de inktvis in de hete olie (ongeveer 2 minuten).
  • Draai ze af en toe om zodat ze aan beide kanten goudbruin worden.
  • Frituur ze eventueel in porties, niet teveel tegelijk in de pan doen.
  • Schep ze eruit met een schuimspaan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Maak de saus door de ingrediënten hiervoor te mengen in een schaaltje. Breng op smaak met zout.
  • Leg de inktvis op een bord, strooi er nog wat zeezout over en serveer het met de aioli.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating