Gamba’s al Pil Pil

Maak eens een tafel vol met tapas, deze gamba’s al pil pil horen daar zeker bij. Dit gamba gerecht is een snel en makkelijk traditioneel tapas recept, gemaakt met verse garnalen die heel snel worden gebakken in goede kwaliteit olijfolie, knoflook, rode peper en gerookte paprikapoeder en sissend worden geserveerd. Dit klassieke Spaanse tapas gerecht is het perfecte voorgerecht voor een etentje. Zorg ervoor dat je ze serveert met een goed brood met knapperige korst en wat rode wijn. Je gasten zullen zeker het brood in die lekkere olie willen dippen!

Gamba's al pil pil

Tapas

Garnalen met knoflook en rode peper, in Spanje bekend als gamba’s pil pil, is een klassiek tapasgerecht dat in tapasbars wordt geserveerd en bij iedereen geliefd is.
Bent u op zoek naar een smakelijk en eenvoudig tapasgerecht waarmee u indruk kunt maken op uw vrienden? Zoek dan niet verder en maak deze pittige gamba’s!

Geschiedenis

De geschiedenis van gamba’s pil pil is niet helemaal duidelijk, maar de oorsprong ervan ligt in Baskenland, Andalusië of Galicië. We weten zeker dat dit gerecht al eeuwenlang bestaat en nog steeds net zo populair is als toen.
Wat betekent gamba’s pil pil in het Spaans? ‘Gamba’s’ is het Spaanse woord voor garnalen.
‘Pil pil’ is een woord dat in de Spaanse en Baskische keuken wordt gebruikt en dat een saus beschrijft die gemaakt is met knoflook en chilipeper in hete olijfolie. Sommigen zeggen dat ‘pil pil’ het geluid is van knappende knoflook terwijl het in de hete olie bakt.
Gamba’s pil pil betekent letterlijk garnalen in knoflook en chilipeperolie.

Ingrediënten

Er zijn maar een paar ingrediënten nodig om dit heerlijke garnalen te maken.

  • Olijfolie, gebruik geen extra vierge olijfolie.
  • Garnalen, het is het beste om grote verse rauwe en gepelde garnalen te gebruiken voor dit gerecht.
  • Knoflook, fijngehakte verse knoflook is het beste voor dit gerecht, het is een hoofdingrediënt en geeft zo’n heerlijke smaak aan de olie. Ik gebruik vier teentjes knoflook, pas aan naar jouw smaak.
  • Chili, ik gebruik graag verse rode pepers, maar je kunt ook gedroogde chilivlokken gebruiken. Pas de hoeveelheid peper of het type peper aan op je eigen hittetolerantie.
  • Gerookte paprikapoeder is een heerlijke toevoeging aan deze gamba’s al pil pil. Het geeft een mooie oranje kleur en een lichte rokerigheid.

 

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

Recept Gamba’s al pil pil:

Gamba's al pil pil. Maak eens een tafel vol met tapas, deze gamba's horen daar zeker bij. En ik heb nog veel meer lekkere tapas gerechten voor je.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang Tapas/Hapjes/Snacks, Vis
Keuken Spaans
Porties personen

Ingrediënten
  

  • olijfolie
  • 20 gepelde grote garnalen
  • 1 rode peper
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 takje tijm
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • zeezout

Instructies
 

  • Pel de garnalen en dep ze droog met keukenpapier (ingevroren garnalen eerst ontdooien).
  • Snijd de knoflook in dunne plakjes, de rode peper in dunne ringen en rits de blaadjes van de tijm.
  • Verhit flink wat olijfolie in een gietijzeren pan, aardewerken pot (cazuela) of koekenpan op een matig vuur.
  • Voeg de knoflook, rode peper en paprikapoeder toe aan de hete olijfolie. Rustig aanfruiten en roeren zodat de olie de smaak opneemt.
  • Voeg dan de garnalen toe en bak deze ongeveer 3 minuten mee (niet langer!). Strooi nog wat zeezout erover.
  • Lekker met stokbrood om in de olie te dippen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating