Franse appeltaart

Nou ik dacht het mijzelf makkelijk te maken en een open Franse appeltaart te bakken. Ik ben gek op de Hollandse appeltaarten, maar wilde eens iets anders maken met de appels van Smits uit Zeewolde. Een taart zonder deeg of deegraster erop. Nou de taart is heerlijk geworden kan ik je verklappen, maar het is wel meer werk dan de ‘gewone’ appeltaart.

 

Franse appeltaart

 

De Franse appeltaart is dus een open appeltaart met dunne appelschijfjes die mooi rond in de taart liggen. Hieronder ligt vaak een crème van amandelspijs, een soort frangipane. Maar ik heb de amandelspijs geraspt en dit op de bodem van de taart gedaan. Hierop een heerlijke zelfgemaakte appelcompote met dezelfde appels die erop liggen. De compote heb ik gemaakt met appelsap van Smits Fruithal. Dat is dus een extra smakelijke appelcompote geworden.

 

Het deeg voor deze taart maak je door de boter (op kamertemperatuur) met de basterdsuiker te mengen met de hand, pollepel van een mixer. Ik had geen witte basterdsuiker in huis en heb daarom de bruine genomen. Daarom is het deeg bruin geworden, maar dit komt ook door de kaneel die ik er doorheen gemengd heb.
Dan meng je een half ei erdoor.
Nu gaat de gezeefde bloem en bakpoeder erdoor. Meng dit met de hand tot een mooi deeg. Vorm hier een platte bol van en pak dit in plasticfolie. Laat het een uur in de koelkast liggen voordat je het gaat uitrollen.
Rol het deeg dan iets groter uit dan je bakvorm, rol het dan om de deegroller en rol dit uit boven je ingevette vorm. Druk het goed aan in je bakvorm en snijd de randen bij.
Nu kan je het vullen en bakken.

 

Ben jij ook zo gek op appeltaarten? Tarte Tatin is ook zo’n heerlijke Franse klassieke taart met appel. Probeer die ook eens.

 

Tip:

 

Als je de taart warm serveert is een bolletje vanille-ijs er erg lekker bij en als je het koud serveert een dot slagroom of crème fraîche.

Extra nodig: taartvorm met ribbelrand en uitneembare bodem van 26 cm doorsnee

 

 

Recept Franse appeltaart:

Franse appeltaart. Natuurlijk ben ik gek op de Hollandse ouderwetse appeltaart, maar deze open Franse appeltaart is ook super lekker.
Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 1 uur 5 minuten
Gang Kerst, Nagerechten, Zoete lekkernijen
Keuken Frans
Porties 8 personen

Ingrediënten
  

  • 3 appels
  • 100 ml appelsap
  • 1tl kaneelpoeder
  • 160 gr roomboter
  • 100 gr witte basterdsuiker
  • 1 snufje zout
  • 1 ei, geklutst
  • 325 gr bloem
  • 1 el bakpoeder
  • 1 el kaneelpoeder
  • 90 gr amandelspijs, geraspt
  • 3 appels
  • ½ citroen, sap ervan
  • 2 el kristalsuiker
  • 3 el abrikozenjam
  • 50 gr amandelschaafsel

Instructies
 

  • Compote: schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in blokjes. Doe de appels samen met appelsap en kaneelpoeder in een pan, breng aan de en laat ongeveer 10 minuten koken tot een compote. Laat goed afkoelen.
  • Deeg: Meng de zachte boter, basterdsuiker met een snuf zout in een kom tot alles goed gemengd is. Meng een half geklutst ei erdoor. Daarna de gezeefde bloem met bakpoeder en kaneelpoeder.
  • Meng het tot een mooi deeg en vorm hier een platte bol van. Pak het in huishoudfolie en leg het een uurtje in de koelkast om te rusten.
  • Haal het deeg uit de koelkast en rol het dan iets groter uit dan de bakvorm. Rol het om de deegroller en rol dit uit boven je ingevette vorm. Druk het goed aan in je bakvorm en snijd de randen bij.
  • Verdeel de geraspte amandelspijs en dan de appelcompote over de deegbodem.
  • Schil de appels, verwijder het klokhuis, snijd de appels doormidden en snijd de helften in hele dunne plakjes.
  • Doe de plakjes in een kom en giet het citroensap erover. Leg de appelplakjes in een cirkel, iets overlappend, in een laag in de vorm. Werk van buiten naar binnen. Bestrooi met de suiker.
  • Bak de taart in het midden van de oven in 35-45 minuten in een oven van 180˚C goudbruin en gaar. Verwarm de jam en bestrijk de taart ermee als het uit de oven komt.
  • Rooster in een droge antiaanbakpan het amandelschaafsel al omscheppend goudbruin. Verdeel dit over de taart.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating