Ga terug
+ personen
Franse appeltaart. Natuurlijk ben ik gek op de Hollandse ouderwetse appeltaart, maar deze open Franse appeltaart is ook super lekker.
Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 1 uur 5 minuten
Gang Kerst, Nagerechten, Zoete lekkernijen
Keuken Frans
Porties 8 personen

Ingrediënten
  

  • 3 appels
  • 100 ml appelsap
  • 1tl kaneelpoeder
  • 160 gr roomboter
  • 100 gr witte basterdsuiker
  • 1 snufje zout
  • 1 ei, geklutst
  • 325 gr bloem
  • 1 el bakpoeder
  • 1 el kaneelpoeder
  • 90 gr amandelspijs, geraspt
  • 3 appels
  • ½ citroen, sap ervan
  • 2 el kristalsuiker
  • 3 el abrikozenjam
  • 50 gr amandelschaafsel

Instructies
 

  • Compote: schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in blokjes. Doe de appels samen met appelsap en kaneelpoeder in een pan, breng aan de en laat ongeveer 10 minuten koken tot een compote. Laat goed afkoelen.
  • Deeg: Meng de zachte boter, basterdsuiker met een snuf zout in een kom tot alles goed gemengd is. Meng een half geklutst ei erdoor. Daarna de gezeefde bloem met bakpoeder en kaneelpoeder.
  • Meng het tot een mooi deeg en vorm hier een platte bol van. Pak het in huishoudfolie en leg het een uurtje in de koelkast om te rusten.
  • Haal het deeg uit de koelkast en rol het dan iets groter uit dan de bakvorm. Rol het om de deegroller en rol dit uit boven je ingevette vorm. Druk het goed aan in je bakvorm en snijd de randen bij.
  • Verdeel de geraspte amandelspijs en dan de appelcompote over de deegbodem.
  • Schil de appels, verwijder het klokhuis, snijd de appels doormidden en snijd de helften in hele dunne plakjes.
  • Doe de plakjes in een kom en giet het citroensap erover. Leg de appelplakjes in een cirkel, iets overlappend, in een laag in de vorm. Werk van buiten naar binnen. Bestrooi met de suiker.
  • Bak de taart in het midden van de oven in 35-45 minuten in een oven van 180˚C goudbruin en gaar. Verwarm de jam en bestrijk de taart ermee als het uit de oven komt.
  • Rooster in een droge antiaanbakpan het amandelschaafsel al omscheppend goudbruin. Verdeel dit over de taart.