Dit is al een heel oud recept van mij, maar ik had het nog nooit op de site geplaatst. Maar door een 14-daagse foodchallenge Midden-Oosten georganiseerd door Bianca van Stylishbeeld bedacht ik mij dat ik dit recept wel weer eens uit de kast kon trekken. Deze filorol gevuld met sucuk, feta en spinazie is mijn twist op de spinazie feta börek.
Enfin ik heb dit oude receptje van mij wederom gemaakt en vind het nog steeds lekker.
Sucuk
Sucuk vraag jij je misschien af? Sucuk is een pittig gekruid worstje uit de Turkse keuken. Ik koop het altijd als ik bij de Turkse winkel ben. Het worstje is gemaakt van rundvlees en wordt ook veel gegeten in het Midden-Oosten, de Balkan landen en Centraal-Azië.
Het heeft wel een bijzondere smaak, je moet ervan houden. Ik vind het heel erg lekker, vooral in dit filorolletje.
Ik zag trouwens pas ook in de supermarkt dit worstje liggen, maar als jij het niet kunt vinden gebruik dan chorizo of salami.
Wij zijn gek op de smaken van het Midden-Oosten en daarom ga ik regelmatig naar een Turkse winkel. Niet alleen kan je daar heerlijk vers lamsvlees kopen maar nog heel veel andere bijzondere producten. Ik vind het ook leuk om daar inspiratie op te doen en nieuwe producten uit te proberen. Als ik niet weet wat het is of waarvoor het gebruikt wordt, dan vraag ik het gewoon. Ze zijn altijd bereid om je het een en ander te vertellen over deze levensmiddelen. In mijn blog: Wat koop ik bij de Turkse supermarkt kan je lezen wat ik daar vaak koop.
Recept Filorol gevuld met sucuk, feta en spinazie:
Ingrediënten
- 250 gr sucuk worst
- olijfolie
- 200 gr verse spinazie
- 150 gr feta
- 2 el pijnboompitten
- 2 el gehakte koriander
- 10 vellen filodeeg (225 gr)
- 1 el sesamzaad
- 4 el Griekse yoghurt
- 1 el tahini
- 2 el citroensap
- 10 blaadjes verse munt
- peper en zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180˚C, leg een vel bakpapier op een bakplaat.
- Haal het velletje van de worstjes en hak ze in de keukenmachine tot grove kruimels.
- Bak deze kruimels goudbruin in een koekenpan met een heel klein beetje olie, doe dan de spinazie erbij en bak dit nog even mee totdat het geslonken is. Laat dan afkoelen.
- Meng de afgekoelde sucuk en spinazie met de verbrokkelde feta, pijnboompitten en gehakte koriander.
- Laat de vellen filodeeg ontdooien en bedek ze met een vochtige theedoek zodat het deeg niet uitdroogt.
- Haal telkens één vel eraf en bestrijk het met de olijfolie (gebruik hiervoor een bakkwast) en leg een tweede vel erop.
- Schep 1/5 deel van de vulling in de lengte op een vel deeg en rol ze op tot een sigaar. Leg de filorollen met de vouwnaad naar beneden op een bakplaat en bestrijk met olijfolie en bestrooi de sesamzaadjes erover.
- Bak de filorolletjes in ongeveer 20 minuten goudbruin in de hete oven.
- Maak de saus door de ingrediënten hiervoor met elkaar te mengen en serveer dit erbij.