Manlief had onverwacht boodschappen gedaan in Friesland en kwam met heel veel Friese streekproducten thuis. Daarbij zat ook heerlijk gerijpt stoofvlees, hiervan wilde ik een bijzonder stoofgerecht maken. En bijzonder is het geworden, deze Ethiopische runderstoofpot is een kruidig stoofgerecht gemaakt van het mooie rundvlees en heel veel specerijen.
Sega Wat
Dit gerecht is een afgeleide van de Ethiopische runderstoof Sega Wat. Dit gerecht wordt veel gegeten in dit land. Het is een pittige stoofschotel waarvan ook een mildere versie van bestaat, de Alicha Sega Wat. Je kunt het zo pittig maken als je zelf wilt en ik heb er niet te veel pit in gedaan. Het gerecht wordt meestal gegeten met een platbrood (injera).
Ja het is een hele waslijst met ingrediënten, maar het resultaat is dan ook superlekker en kruidig vleesgerecht wat je beslist eens moet proberen!
De specerijenmix dit origineel in dit stoofgerecht gebruikt wordt is de berbere. Je zult dit niet in de supermarkten vinden, maar je kunt online bestellen. Deze specerijenmix wordt veel in de Ethiopische en Eritrese keuken gebruikt. Heerlijk kruidig en geurig, maar niet pittig. De specerijen die in deze mix zitten zijn koriander, komijn, fenegriek, zwarte peper, allspice, kardamom, kruidnagel, chili, paprika, nootmuskaat, gember, kaneel en kurkuma. Omdat ik deze kruiden in huis heb, heb ik mijn eigen specerijenmix gemaakt.
Ik kan me voorstellen dat jij dit niet allemaal in huis hebt, dan kan je een potje online bestellen. En als je dan toch deze kruidenmix bestelt of maakt, dan kan je dit ook gebruiken op vlees, kip, vis, of om stoofgerechten, soepen en groenten op smaak te brengen.
Ook typisch in dit gerecht is de niter kibbeh, dit is een gekruide boter. Dit kan je zelf maken maar ook online bestellen. Ik heb het niet gemaakt noch besteld, maar gewoon geklaarde boter gebruikt.
Heel bijzonder is het dat er gekookte eieren in deze stoof wordt geserveerd, ik heb dit niet gedaan.
Tips:
De volgende dag is dit gerecht nog lekkerder omdat de smaken er meer ingetrokken zijn.
Serveer er platbrood of witte rijst.
Recept Ethiopische runderstoofpot:
Ingrediënten
- 40 gr roomboter
- 1 tl korianderpoeder
- 1 tl kurkuma
- ½ tl komijnpoeder
- ½ tl zwarte peper
- 1 tl allspice
- ½ tl kardamompoeder
- 1 tl gerookte paprikapoeder
- ½ tl chilipoeder
- ¼ tl nootmuskaat
- ½ tl gemberpoeder
- 1 kaneelstokje
- 4 kruidnagels
- 2 grote uien
- 4 tenen knoflook
- 1 el geraspte gember
- 250 ml runderbouillon
- 1 blikje tomatenblokjes
- 1 kg runder riblappen
- zout
Instructies
- Laat de boter smelten in een grote braad- of hapjespan en doe alle specerijen erbij. Laat dit ongeveer 10 minuten op laag vuur trekken.
- Snipper ondertussen de uien en hak de knoflook fijn. Voeg dit samen met de geraspte gember bij de boter en laat 10 minuten zachtjes bakken (het mag niet bruin worden).
- Giet de bouillon en het blikje tomatenblokjes erbij en breng aan de kook.
- Snijd ondertussen het vlees in stukken van ongeveer 3 centimeter en bestrooi dit met zout. Doe het vlees rauw in de pan. Breng het aan de kook en zet het vuur dan zacht.
- Laat dit ongeveer 2,5 tot 3 uur zachtjes pruttelen met de deksel op de pan. Check dan of het vlees lekker zacht geworden is. Als dat zo is, dan is je gerecht klaar.
6 reacties
Kan het kloppen dat er stappen missen in het recept? Ik zie er maar 5, of moet het dan klaar zijn.
En zijn allpice kruiden hetzelfde als allspice kruiden of de pigment gemalen van de Jumbo. Wil het vrijdag gaan maken dus ben aan het voorbereiden.
Hoi Edith, na deze 5 stappen is het vlees inderdaad klaar. Allspice is inderdaad hetzelfde als piment. Succes ermee en laat je me weten hoe het gesmaakt heeft?
Groetjes, Hanneke
Het was erg lekker. Ik heb de ingrediëntenlijst verdubbeld aangezien we er met 8 personen van gegeten hebben. Qua pittigheid viel het me, dus mocht men van pittig houden dan zou je meer kruiden kunnen gebruiken.
Hoi Edit, fijn om te horen dat jullie het lekker vonden. De pittigheid kan je altijd toevoegen natuurlijk.
Groeten, Hanneke
Super lekker!
Dankjewel Tim, altijd fijn om te vernemen dat het gesmaakt heeft.
Groeten, Hanneke