Deze erwten falafel met yoghurt dressing is geïnspireerd op een recept van Donna Hay. Haar gerecht heet Quinoa and pea fritters with tahini dressing. Nou ben ik niet zo gek op de structuur van quinoa en heb daarvoor in de plaats bulgur genomen.
Je kent haar misschien wel, ze is een hele bekende TV kok. Donna Hay komt uit Australië en is kookboeken schrijfster en voedselstylist. Ze heeft al veertien kookboeken geschreven, stuk voor stuk bestsellers en ze heeft meer dan 100 Donna Hay magazines uitgegeven.
Ze is o.a. bekend van haar kookboek en TV-programma Fast, Fresh and Simple. Hierin komen simpele gerechten aan bod die ook nog eens snel klaar zijn. Ik vind haar food fotografie fantastisch, het ziet er zo simpel uit maar oh zo lekker en prachtig.
Falafel
Nou genoeg over Donna, laten we het over deze falafel hebben. Falafel komt oorspronkelijk uit de Arabische keuken en zijn gefrituurde balletjes gemaakt van kikkererwten of andere peulvruchten zoals tuinbonen en erwten. Het is een vegetarische snack dat oorspronkelijk als vleesvervanger diende in de vastentijd.
Meestal wordt het in een (pita)broodje geserveerd met salade en een saus. Deze saus kan een tahini saus zijn, hummus, pittige knoflooksaus of een yoghurt saus.
De falafel heeft zeker ons land veroverd en is een populair gerecht voor de vegetariërs.
Wil jij de falafel met hummus serveren, dan heb ik diverse hummus recepten voor je op de site staan. Maar dit is het basisrecept voor hummus, daar kan je dan mee variëren als je wilt.
Recept Erwten falafel met yoghurt dressing:
Ingrediënten
- 150 gr doperwten, geblancheerd
- 230 gekookte bulgur
- 25 gr feta
- 50 gr bloem
- 4 takken dille
- 5 muntblaadjes
- peper en zout
- flinke scheut olijfolie
- 70 gr Griekse yoghurt
- 1/2 citroen, rasp en sap
- 1 knoflookteentje, geraspt
- peper en zout
- 1 zakje veldsla
- 8 muntblaadjes
- 2 el pijnboompitten
Instructies
- Doe de erwten, 2/3 van bulgur, feta en verse kruidenblaadjes in een keukenmachine. Mix tot rullig deegje.
- Doe dit in een kom en meng de rest van de bulgur erdoor. Breng op smaak met lekker veel peper en zout.
- Maak de dressing: meng hiervoor de Griekse yoghurt met citroenrasp, -sap en knoflook. Breng op smaak met peper en zout.
- Vorm met natte handen 16 balletjes van het erwtenmengsel.
- Verwarm de olie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak hierin de falafel goudbruin in ongeveer 6 minuten. Bak het eventueel in verschillende porties.
- Lepel de dressing op de borden, verdeel de sla en de falafel hierover.
- Bestrooi met gehakte muntblaadjes en pijnboompitten.