Zo tegen de Paasdagen begint het toch te kriebelen en ga ik weer eierrecepten maken. Vandaag heb ik Eggs Benedict met garnalen en avocadosaus gemaakt. Het is dus niet het originele recept van de Eggs Benedict, maar mijn variatie hierop. Een heerlijk zacht gepocheerd ei op een bedje van garnalen met een zalvige groene avocadosaus erover. Dit wil je proberen!
Eggs Benedict
Het gerecht Eggs Benedict komt oorspronkelijk uit America. Daar wordt het veel als ontbijt gegeten en staat op elke menukaart van de ontbijtrestaurants. Dit gerecht bestaat uit twee halve ‘Engelse muffins’ met daarop krokant gebakken bacon, gepocheerde eieren en een Hollandaise saus. Een stevig ontbijt dus.
Als dit ontbijt met gerookte zalm wordt geserveerd heet het Eggs Royale.
Mijn variant is ontstaan omdat ik nog brioche brood, een avocado en gekookte garnalen had liggen die eigenlijk allemaal toch wel gegeten moesten worden voordat het overstuur zou gaan. Daarom heb ik dit gecombineerd in dit heerlijke recept.
Het idee voor de avocadosaus was ontstaan doordat ik Jamie Oliver eens op TV een Avocado Hollandaise zag maken. Mijn recept lijkt daar niet helemaal op, maar het idee voor een avocadosaus was toen wel ontstaan.
Eieren pocheren
Tja eieren pocheren is een kunst. Ten eerste is het belangrijk dat je super verse en koude eieren hebt, anders lukt het pocheren sowieso niet. Ten tweede moet het water waarin je ze gaat pocheren niet koken, maar net tegen de kook aan zitten. Azijn en zout in dit water schijnt ook te helpen.
Dan volgt hier de methode van Nigella Lawson: breng het water tegen de kook aan. Neem een kopje en een klein zeefje en breek het ei in het zeefje. Hierdoor verlies je het waterige deel van het eiwit. Giet de inhoud van het zeefje dan voorzichtig in het kopje en laat het dan voorzichtig van het kopje in het hete water glijden. Herhaal dit met de andere eieren en op deze manier kan je een paar eieren tegelijk pocheren. Pocheer ze in ongeveer 3-5 minuten gaar (afhankelijk van de grootte van de eieren). Het eiwit moet stevig zijn, maar het eigeel zacht.
Haal dan de eieren voorzichtig met een schuimspaan eruit en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Tips:
Lijkt jou dit toch te spannend of te veel werk dan kan je de gepocheerde eieren vervangen door zachtgekookte eieren.
In plaats van briochebrood kan je ook gewoon brood nemen.
Probeer ook eens deze Eggs Benedict met gerookte zalm.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Eggs Benedict met garnalen en avocadosaus:
Ingrediënten
- 4 dikke plakken briochebrood
- 4 hele verse grote eieren
- 50 ml witte wijnazijn
- 200 gr gekookte garnalen
- 4 sprietjes bieslook, gehakt
- 1 eetrijpe avocado
- 1 lenteui
- 10 gr dragon
- 2 el citroensap
- 1 el mayonaise
- peper en zout
Instructies
- Saus: Verwijder de schil en pit van de avocado en snijd deze in kleine blokjes. Snijd de lenteui en dragon fijn.
- Doe dit in een mengbeker samen met citroensap en mayonaise. Pureer het met een staafmixer tot een gladde massa. Voeg zoveel water toe tot je een saus hebt.
- Doe de avocadosaus in een pannetje en verwarm dit op heel laag vuur.
- Rooster het brood in de oven of broodrooster.
- Pocheer de eieren zoals hierboven omschreven.
- Leg het brood op de borden en beleg ze met de garnalen. Leg hierop het gepocheerde ei en verdeel de avocadosaus erover. Bestrooi met gehakte bieslook.